"En varm människa som ställde upp för andra"

TT

Publicerad 2022-07-26

En person med stort hjärta som brann för djurfrågor, och som var avgörande för att Sverige gick med i EU. Så beskriver partikamrater och vänner sin avlidna kollega Marit Paulsen.

– Hon kunde ju vara lite barsk på ytan men skrapade man på den ytan var hon en varm människa som ställde upp för andra, säger Liberalernas tidigare partiledare Lars Leijonborg.

När Paulsen gick med i dåvarande Folkpartiet (i dag Liberalerna) 1998 var Lars Leijonborg partiledare. Han beskriver Marit Paulsen som en viktig person inom partiet, och för honom var hon ett starkt stöd när det blåste inom politiken.

– Hon betydde mycket för mig personligen och för partiet, säger han.

Lars Leijonborg säger att Paulsen, bland annat, var mycket avgörande när det blev majoritet i Sverige för medlemskap i EU, där hon var ett av de stora namnen för ja-sidan vid folkomröstningen. Hon kom senare kom att spela en viktig roll i Europaparlamentet.

– Jag tror att hon är den person som har fått störst andel personkryss överhuvudtaget och det vittnar ju om att hon hade en bred popularitet, säger han.

Avgörande för EU-medlemskap

Liberalen Olle Schmidt var kollega med Marit Paulsen i Europaparlamentet, och nära vän med henne sedan dess. Han beskriver henne som en enastående människa.

– Jag tror inte att Sverige hade kunnat bli medlem i EU utan Marits insatser. Hon gjorde ett bestående intryck för alla som såg och hörde henne. Hon fick väldigt många osäkra väljare att se att det var bra för Sverige att gå med i EU, säger han.

Senare var hon lika handlingskraftig i rollen som Europaparlamentariker, berättar Olle Schmidt.

– Folk litade på henne även där. Man såg att hon kunde frågorna och kunde hon inte frågorna så såg hon alltid till att hon fick kunskap. Det var hennes signum, att inte prata tomt löfte vilket hon ibland tyckte att folk gjorde.

Även den tidigare utrikesministern och tidigare EU-kommissionären Margot Wallström (S) beskriver Marit Paulsen som enastående.

”Det var ett sant nöje att samarbeta med Marit under åren i Bryssel. Hon var kunnig, målmedveten, rolig och snäll. En enastående person som nu får vila i frid”, skriver hon på Twitter.

Rak och rättfram

Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund lyfter precis som Lars Leijonborg fram Marit Paulsens centrala roll i Sveriges EU-medlemskap.

– Det är henne vi har att tacka för att Sverige kom med i EU. Det är hennes viktigaste politiska arv, säger han.

Som person var hon rak och rättfram – både när det gällde att ge ris och ros. Hon lindade inte in något, berättar Jan Björklund.

– Hon sa vad hon tyckte och hon tyckte det hon sa. Många uppfattade nog henne ha en ganska kärv yta, men bakom den fanns ett väldigt stort och varmt hjärta, säger Björklund.

Också den nuvarande partiledaren Johan Pehrson (L) lyfter fram hennes roll i EU-frågan.

– Hon förstod vikten av att Europa måste ha institutioner som starkt och robust förebygger nya världskrig. Hon hade sett andra världskrigets fasor på nära håll själv och de starka värderingarna lyste igenom när hon klädde dem i ett rättframt språk om vikten av samarbete och solidaritet, säger han.

”Stort hjärta”

Pehrson beskriver henne som en varm person som stöttade honom i att våga vara sig själv i politiken och att inte ”med nöd och tvång tillskapa sig ett språk som låter som en offentlig utredning”.

– Det är en människa med ett enormt stort hjärta som nu har gått ur tiden, som har spelat stor roll för Sverige. Jag är faktiskt rejält tagen, säger Johan Pehrson.

Både Johan Pehrson och Olle Schmidt lyfter Marit Paulsens engagemang i frågor om djurskydd och hennes drivande roll för att djurskyddslagstiftningen i EU skulle gå igenom.

– Det nämnde hon ofta när man frågade henne vad som var det viktigaste. Det är så typiskt Marit, att det var det hon tog upp, säger Olle Schmidt.

– Hon var en av de finaste människorna jag mött genom åren. Jag känner mycket stor sorg i dag.

Följ ämnen i artikeln