Mandatkamp mellan MP och S in i det sista

Uppdaterad 2015-12-17 | Publicerad 2014-05-29

Än är inte EU-valet avgjort.

Kampen om det 20:e mandatet står in i det sista mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna – med bara några tiondelars skillnad.

– Det är så dramatiskt att det liknar ingenting, säger Alexander Gabelic (S), som riskerar att förlora.

Miljöpartiet gjorde ett starkt EU-val och blev andra största parti. Enligt de preliminära valresultatet under valnatten gick partiet framåt med 4,4 procent jämfört med valet 2009 och stannande på 15,3.

Socialdemokraterna backade med 0,2 procent till 24,4 procent.

De fick tre respektive sex mandat.

Men mandatkampen är inte över – S riskerar att förlora sitt sjätte mandat till MP.

MP stark i sista valdistrikten

Just nu pågår den slutgiltiga rösträkningen för full. Förutom sena förtidsröster ska även utlandsröster och sena poströster räknas, som inte fanns med i valnattsresultatet.

Mandatfördelningen kan i och med det ändras. Det skiljer nämligen bara ett par tiondelar mellan S och MP i mandatkampen.

Med 800 distrikt kvar att räkna har S fortfarande ett knappt övertag.

– Nu kommer det till de sista rösterna och då är det frågan vem av partierna som gått starkast fram bland de som har förtidsröstat på slutet. Det är de sista rösterna som kommer in. Det som är kvar att räkna är framför allt Stockholm och Västra Götaland och där är Miljöpartiet starkare. Det ser ut att bli spännande, säger Rickard Öhrvall, statsvetare och doktorand vid Linköpings universitet.

”Kommer sjunka tveklöst”

Tills vidare har Aleksander Gabelic, 48, Socialdemokraternas sjätte mandat men riskerar att förlora sin plats i EU-parlamentet.

– Det är oerhört dramatiskt. Det kommer verkligen vara stolpe in eller stolpe ut. Det gäller att vara lugn och fin, säger han.

Enligt Öhrvall missar Gabelic sitt mandat om S faller till 24,20 procent och MP ökar till 15,40.

– Vi kommer att sjunka tveklöst. Frågan är hur långt vi sjunker på de sista valdistriken. Det finns en liten fallhöjd för S jämfört med valnatten. Men jag har varit med förr och det har varit dramatiskt när jag kom in i riksdagen. Jag avvaktar och känner bara ödmjukhet mot väljarnas dom. Det blir vad det blir. Det kommer att avgöras på den sista rösten, säger Gabelic.

”Är väldigt spännande”

Den slutgiltiga rösträkningen väntas vara klar först på fredag eftermiddag.

Men redan i kväll kan mandatfördelningen vara avslutad. Lyckas MP lika bra proportionellt sätt som under valdagen kan Max Andersson, 40, MP:s fjärde namn på EU-listan, få en plats i parlamentet:

– Ja, det är väldigt spännande. Jag brukar gilla att följa långdragna rösträkningar via nätet när det gäller andra val. Jag kan säga att det är något mer nervöst när det gäller en själv.

Även han tror att det blir jämt in i det sista.

– Det här kan mycket väl avgöras med enstaka tusental röster. Det understryker vikten av att faktiskt gå och rösta på det partiet som man stödjer. För det spelar faktiskt roll.

Det finns även en liten chans att Centerpartiet kniper mandatet från S och MP, enligt Öhrvall:

– Det ser ytterst osannolikt ut.

Följ rösträkningen här.

Följ ämnen i artikeln