Ambassadör läxas upp av Wallström

Publicerad 2014-12-15

Rysslands ambassadör har kallats till utrikesdepartementet efter fredagens flygincident, enligt utrikesminister Margot Wallström.

Samtidigt berättar en pilot om sina upplevelser vid ett liknande tillfälle i mars.

I fredags kom ett ryskt signalspaningsflygplan nära ett danskt passagerarplan som flög på uppdrag av SAS. Nu kallas landets ambassadör in till UD, ett möte som ska ske i dag.

Samtidigt får den ryska ambassadören i Köpenhamn förklara sig för danska UD.

– Vi agerar samfällt och gör samma saker. Redan i går tog vi en kontakt med den ryska ambassaden och mötet ska ske i dag, säger Margot Wallström till reportrar i Bryssel.

– Det viktiga här är att vi talar om att vi anser att det här var mycket olämpligt... Vår protest kommer att vara väldigt tydlig.

– Det är förstås för att det är helt orimligt att civila liv hotas på det här viset, säger utrikesminister Martin Lidegaard enligt nyhetsbyrån Ritzau.

"Kunde ha slutat illa"

Han hoppas på en överenskommelse om att den här typen av flygningar ska begränsas.

I en incident med ett ryskt signalspaningsflygplan i mars i år var ett SAS-plan med 134 passagerare ombord sekunder från att krocka, berättar SAS-planets pilot i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det kunde ha slutat väldigt illa, säger piloten Johan Wiklund till tidningen.

Den dramatiska händelsen inträffade åtta tusen meter upp i luften i internationellt luftrum, fem mil sydväst om Malmö. SAS-planet hade startat från Kastrup i Köpenhamn och väderförhållandena var perfekta.

"Passerar rakt över huvudet på oss"

Ganska snart hörde Johan Wiklund hur trafikledningen varnade ett annat plan för ett militärflyg i området. Några minuter senare fick även Wiklund samma varning, skriver DN.

– Jag hade påbörjat stigningen när jag plötsligt fick ett nytt meddelande där flygledningen föreslog att jag skulle avbryta och behålla min höjd.

Wiklund hade vid det laget förstått att militärflyget som det varnades för hade stängt av sin transponder.

– Precis när jag avbrutit stigningen ser jag den ute till höger. Jag räknar till fem. Sedan passerar det rakt över huvudet på oss.

Det minimala säkerhetsavståndet är enligt regelverket 300 meter. Wiklund bedömer att det ryska signalspaningsplanet passerade 90 meter över dem.

TT