Inget åtal mot polisman i Ferguson

Publicerad 2014-11-25

Polisen som sköt ihjäl den obeväpnade 18-åringen Michael Brown slipper åtal.

Direkt efter beskedet bröt våldsamma oroligheter ut på gatorna i Ferguson.

I natt spred sig protesterna till flera städer i USA.

Åtalsjuryn i countyt St. Louis meddelande under natten mot tisdag, svensk tid, att det inte blir något åtal mot polismannen Darren Wilson. I augusti sköt han ihjäl Michael Brown, 18, i St. Louis-förorten Ferguson.

Omedelbart efter beskedet bröt våldsamma protester ut i Ferguson. Demonstranter uppges ha kastat sten på polisen, krossat fönsterrutor och satt byggnader i brand. Affärer uppges också ha plundrats.

Polis skjuten i armen

Ett massivt polisuppbåd sattes in. Polisen sköt tårgas och chockgranater mot demonstranterna. 

Sent på måndagskvällen, lokal tid, sköts en polis i St. Louis. Polisen träffades i armen, rapporterar St. Louis Post-Dispatch. Det är dock oklart om skjutningen har något med protesterna att göra.

Enligt Jon Belmar, polischef i St. Louis, har minst ett dussin bränder rapporterats under natten. Intensiv skottlossning har också hörts.

– Jag är besviken över hur kvällen utvecklade sig. Det vi har sett nu är förmodligen de värsta oroligheterna hittills, säger Jon Belmar i ett uttalande.

Protester i flera städer

Protesterna spred sig i natt till flera amerikanska städer. Tusentals demonstranter samlades i New York, Washington, Los Angeles, Seattle, Oakland och Philadelphia för att visa sitt missnöje över juryns beslut.

I Ferguson manade samtidigt många till fredliga protester. Michael Browns familj gick innan juryns beked ut och bad alla de som ville visa sitt stöd att göra det på ett fredligt sätt.

Obama manar till lugn

USA:s president Barack Obama uttryckte i ett tv-sänt tal sitt stöd till Michael Browns familj. Han menade också att det är viktigt att man respekterar juryns beslut och att det är oacceptabelt att ta till våld.

– USA är ett land som vilar på lagens gång, därför måste vi acceptera att det här beslutet togs av åtalsjuryn, sa Obama.

Flera utredningar

I augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter 18-årige Browns död. Den obeväpnade Brown sköts med flera skott av polismannen Darren Wilson.

Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden föjde efter skjutningen.

Tre utredningar, två lokala och en federal som ska avgöra om brott mot USA:s medborgarrättslagar begåtts, sattes igång. Polisen som sköt fick tjänstledigt med bibehållen lön.

Juryn i St. Louis består av tolv medlemmar. För att åtal skulle kunna ha väckts mot Wilson hade nio av dem behövt rösta för ett sådant beslut.