Larmet efter vågen av brutala bilrån: ”Verkar inte dra sig för nånting”

Publicerad 2017-11-21

I söndags trängde sig flera beväpnade personer in i en villa i västra Stockholm och tvingade med sig två bilar.

Ett av offren är högt uppsatt chef på ett stort bilföretag.

Under de senaste åren har det blivit allt mer vanligt att rånare tvingar bilägare att lämna från sig sina bilar.

– De verkar inte dra sig för någonting, säger Mats Galvenius vid branschorganisationen Larmtjänst.

Under söndagskvällen stormade flera beväpnade gärningsmän in i en villa i västra Stockholm. De bakband minst två personer och tvingade till sig nycklarna till två lyxbilar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Under tisdagen var ingen gripen och inte heller var några bilar återfunna.

– Vi har en pågående förundersökning, vi har utfört en hel del utredningsåtgärder i dag, som förhör, och sen har det genomförts ganska omfattande tekniska undersökningar, säger Jill Pårs, spaningsledare vid polisen i Västerort.

Bilägaren som blev rånad är högt uppsatt chef på ett stort bilföretag.

”Vi ser inte att denna händelse har någon direkt relation till vår medarbetares anställning hos oss. Med hänsyn till vår medarbetare och hans familj avböjer vi därför ytterligare kommentarer i denna fråga”, skriver bolagets presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Stal tre Audi

Att råna bilar är något som verkar bli allt vanligare.

– Ja, det har definitivt blivit vanligare. När jag började för åtta år sedan var det en handfull bilrån per år, nu är det en handfull bilrån varje vecka, säger Mats Galvenius, vd för branschorganisationen Larmtjänst.

Ett av många fall skedde i januari. Då rånades en bilfirma i Stockholmsområdet som säljer lyxbilar på tre Audibilar tillsammans värda över en miljon.

Enligt domen trängde sig tre maskerade gärningsmän in på bilfirman och hotade ägaren med vapen och kniv. De tvingade honom att starta en Audi med startkablar och tog nycklarna med sig. Slutligen band de ihop ägarens fötter och händer innan de lämnade butiken med tre Audi-bilar.

En av männen som senare dömdes för rånet var anställd på Fryshuset, när han greps hade han nycklarna till en av de stulna bilarna. Han dömdes till tre år och fyra månader i fängelse för bland annat grovt rån och grovt vapenbrott.

Förra veckan rånades en person på sin Audi RS6 i Fruängen, i Stockholm. Bilen hittades igen samma morgon.

Bilar hittas igen

Framför allt är det i Stockholmsområdet det har blivit allt vanligare med bilkapningar.

– Det verkar vara så att ett antal kriminella grupperingar, främst i Stockholmsområdet, kommit fram till att bilrån är en bra metod för att få tag i bilar som man behöver tillfälligt, säger Mats Galvenius.

För att stjäla nya bilar är det i stort sett nödvändigt att ha bilnycklarna.

Rånarna tar sig in i sin offers bostäder som vid rånet under söndagskvällen, attackerar bilägarna på bensinmackar och parkeringsplatser.

– Just bilrån är sällsynt svårt att skydda sig från. De verkar inte dra sig för någonting, att gå in i hus eller bli upptäckta, säger han.

– Enda sättet att komma tillrätta med den här brottsligheten är att polisen klarar upp de här brotten och slår sönder de här kriminella nätverken.

Det finns också internationella stöldligor som härjar i Sverige, som stjäl bilarna utan konfrontation och istället tar med bilarna utomlands.

Hittas igen

Nästan alla bilar som försvinner i bilkapningar hittas igen.

– I stort sett alla bilar som försvinner kommer tillbaka eller så används de i annan kriminell brottslighet och sen hittas de utbrända eller förstörda, säger Mats Galvenius.

Är det någon särskilt märke tjuvarna tar?

– Man tar de fina premiummärkena. Audi, Porsche, Mercedes och BMW är väl de som försvinner på det här sättet, säger Mats Galvenius.

– De vill väl ha snabba flyktbilar i samband med rån eller vad man ska ha dem till. Sen gillar de snabba bilar i största allmänhet antar jag.

Polisen uppmanar personen som har kännedom om bilrånet i söndags i västra Stockholm att höra av sig.

– Har man gjort några observationer eller har tips kan man höra av sig till polisen, säger Jill Pårs vid polisen.

Följ ämnen i artikeln