”Barn kommer kriga mot barn i Mosul”

Publicerad 2016-09-05

Barnsoldater på båda sidor i Irak

Apokalyptisk världsbild Unga IS-krigare på ett träningsläger utanför Mosul i Irak i början av året.

Slaget om IS starkaste fäste i Irak, Mosul, väntas inom kort.

Nu varnar organisationen Human Rights Watch att det kan bli ett krig mellan barnsoldater.

– Irakiska regimen och de allierade måste göra något fort annars kan barn slåss mot barn, säger talespersonen Bill Van Esveld.

Fronterna närmar sig nu Mosul dag för dag. Såväl den irakiska armén som de kurdiska styrkorna har avancerat och befinner sig nu bara några mil utanför miljonstaden. Samtidigt utför USA dagliga flygbombningar i området.

Flyktingvåg väntar

FN:s flyktingorgan UNHCR har varnat för att offensiven kan komma att föra med sig en mycket stor flyktingström under de kommande månaderna. För att hantera situationen kommer det att krävas motsvarande fem miljarder kronor enligt UNHCR:s kalkyl. Insatsen är hittills bara finansierad till en tredjedel och nu uppmanas medlemsländerna att öka sina bistånd.

Utnyttjar barn

Ett annat mycket oroande faktum inför den väntande offensiven är att det förekommer barnsoldater på båda sidor i striderna.

Terrorgruppen IS har sedan den bildades utnyttjat barn som soldater, självmordsbombare och bödlar. De krigande barnen kallas för Kalifatets kalvar och får lära sig hantera vapen redan vid fyra års ålder. Terrorrörelsen publicerar med jämna mellanrum propagandavideos på barn som utför avrättningar.

Krig mellan unga

Nu varnar organisationen Human Rights Watch att det även kan finnas barnsoldater på den andra sidan i slaget om Mosul.

Vittnen och släktingar har berättat om en millisgrupp som den 14 augusti hämtade upp flyktingbarn i ett läger söder om den kurdiska staden Erbil och kört dem till en stad närmare Mosul.

Enligt uppgift till Human Rights Watch ska barnen fungera som förstärkningar vid fronten.

– Den irakiska regeringen och dess utländska allierade måste vidta åtgärder nu, annars kommer barn att slåss på båda sidor i Mosul, säger Human Rights Watchs talesperson Bill Van Esveld.