Tvångssteriliserade kan få ersättning

Publicerad 2016-04-27

Tvångssteriliseringar förekom mellan 1934-1975. Många har protesterat mot socialstyrelsens diagnostisering av transpersoner som de menar får transsexualism att framstå som en sjukdom.

Transpersoner som bytt juridiskt kön och tvingats att sterilisera sig kan få rätt till ersättning av staten, det uppger Svenska Dagbladet.

Under de drygt 40 år som lagen har krävt att de som ville korrigera sitt kön skulle sakna fortplantningsförmåga har omkring 800 personer genomgått ingreppet. Men nu kan de som tvingats steriliseras i och med korrigerandet av juridiskt kön få ersättning. Lagstiftningen kan komma att träda i kraft 2018.

– Det skulle vara en upprättelse, säger transsexuella Maria Sundin till SvD.

”Rätten till min kropp togs i från mig”

Maria Sundin föddes som pojke men uppträdde, enligt samhällets normer, för mycket som flicka och lades in på barnpsyk. 1999 kunde hon äntligen byta juridiskt kön men, liksom så många andra, tvångssteriliserades hon.

– Det kändes som om rätten till min kropp togs ifrån mig. Och att gå igenom utredningsprocessen var ett trauma i sig. Jag hade ingenting att säga till om, det var som om jag blivit inlåst på barnpsyk igen.

Ska få ersättning

För tre år sedan ändrades både praxis och lagstiftning. Då startade också Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) en skadeståndsprocess. Den dåvarande alliansregeringen stretade emot, men nu meddelar den rödgröna regeringen att personer som drabbades av kravet på sterilisering ska få ersättning.

– Det tillhör ett modernt samhälle att kunna ge den här typen av ersättning och att kunna slå fast att det är ett synsätt som vi anser är helt förkastligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till SvD.

Hur stora belopp det kan bli fråga om är oklart. Men personer som fram till 1970-talet tvingats sterilisera sig på grund av "rashygieniska , sociala eller medicinska orsaker" har fått ett schablonbelopp på 175 000 kronor vardera.

Följ ämnen i artikeln