Experten: Detta är en ny och oroande utveckling

Publicerad 2016-08-12

Valet av tidpunkt och plats gör att mycket tyder på att separatister i södra Thailand kan ligga bakom bombdåden.

Enligt Thailandsexperten Anders Engvall är dock attacker mot turistmål ovanliga och högst oroväckande.

– Det går inte att utesluta att det kan komma fler framöver, säger han till Aftonbladet.

Anders Engvall.

Minst fyra personer har dött och ett 40-tal skadats i bombattackerna som skakat södra Thailand det senaste dygnet.

Enligt Anders Engvall, forskare på Handelshögskolan med inriktning på Thailand, är bombdåd ingen ovanlighet i landet. Men att det är riktat mot turistområden är mindre vanligt.

– Jag har aldrig tidigare sett så pass många koordinerade bomber på så många platser riktat mot turister på det här sättet. Det är en ny och oroande utveckling.

Flera orsaker bakom

Anders Engvall menar att det är är för tidigt att säga vilka som ligger bakom, men att det mest sannolika är att de har kopplingar till separatistgrupperna i södra Thailand.

– Mycket tyder på det då det det är samma tillvägagångssätt som används i gerillakriget som pågår provinserna i södra Thailand. Både utförandet och bomberna som använts liknar det.

Motiven till attacken kan enligt Anders Engvall vara flera.

– Antingen vill man destabilisera landet efter folkomröstningen förra veckan och man väljer då drottningens födelsedag som är symboliskt viktig. Därigenom tar man avstånd från kungahuset och militärregimen som står drottningen nära. Hua Hin, där de flesta bomberna detonerade, är även den plats där kungaparet bor, säger han och fortsätter:

– Ett annat tänkbart motiv är att turismen är väldigt ekonomiskt viktig för Thailand och om bomberna nu minskar turisterna till landet så skulle det kunna skada regeringen.

”Ta polisen med en nypa salt”

Under fredagen gick den thailändska polisen ut med att dåden inte har någon koppling till islamistisk terrorism. I stället beskrevs attackerna som ”lokalt sabotage”. Enligt Anders Engvall bör man dock ta polisens uttalanden med en nypa salt. 

– Man bör vara försiktigt med deras tolkningar om vilka som ligger bakom dåden då det är ett etablerat mönster att regering, polis och myndigheter försöker tona ned den här typen av händelser för att minska oron i landet och i omvärlden. Men när det gäller rekommendationer om platser man bör undvika ska man ta dem på största allvar.

Anders Engvall, som just nu befinner sig i norra Thailand, har nyligen varit i kontakt med personer i de södra delarna av landet.

– Det är en spänd stämning där. Synnerligen då det drabbat så många olika platser, vilket ökar känslan av otrygghet. Man kan heller inte utesluta att det kommer fler attacker framöver.

Vågar man som turist åka till Thailand framöver?

– För officiella varningar ska man lyssna på svenska UD och lokala myndigheter, men i ljuset av vad som skett kan det vara bra att undvika stora folksamlingar och vara extra vaksam efter mörkrets inbrott eftersom de flesta attackerna skett då.

Har Thailand blivit mer osäkert för turister?

– Jag vill inte säga att det blivit mer osäkert, men det är tydligare att turister drabbas av de interna konflikter som finns i landet. Under förra årets attentat i Bangkok var de flesta offren turister. Sett till de senaste händelserna är det tydligt att man inriktat sig på mål där det finns mycket turister. Det är med andra ord en risk som inte ska underskattas.

Följ ämnen i artikeln