Kritik mot S efter nytt vinstbesked

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-03-20

Kritik från både höger och vänster efter Carin Jämtins nya besked om välfärdsvinster

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är allt annat än imponerad av Socialdemokraternas nya besked i frågan om välfärdsvinster.

– Det här är ett försök att få ut lagom mycket vinster i välfärden. Vi tror inte på det, säger han.

Men också från Alliansen kommer kritik.

Socialdemokraterna förtydligade i dag ännu en gång sin hur de ser på vinster i välfärden. Frågan har behandlats en rad gånger och flera presskonferenser har hållits där partiet presenterat sin politik.

I dag slog partisekreteraren Carin Jämtin fast att man ser åtgärder som krav på bemanning och möjligheter att stänga verksamheter som inte följer uppsatta regelverk ska kunna få bukt med vinstjakten inom välfärdsföretagen.

Men det tror inte Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet driver kravet om att helt stoppa vinstjakten i välfärdsföretagen, något han i dag vidhåller som den enda lösningen på problemen.

– Vi tror att det är själva vinstjakten och vinstintresset som ställer till problem, så länge man får plocka ut privata vinster kommer man dra till sig oseriösa företag och företag som inte vill berätta om sina problem. Därför kan inte de här åtgärderna ersätta ett krav på att överskott ska återinvesteras, säger han.

"Känner trycket"

Jonas Sjöstedt tror att Socialdemokraternas besked i dag handlar om att man känner trycket från folket i frågan.

– När folk snackar runt fikabordet om barn som inte får mat eller när man har vänner med barn i skolor som går i konkurs, då känner man att man måste göra någonting. Men tyvärr har man inte gjort det man måste göra, säger han.

V-ledaren tror inte att sista ordet är sagt från Socialdemokraterna i frågan.

– Jag tror att de en gång i framtiden kommer att säga att vi tar bort vinsterna i välfärden och vi är garanten för att de kommer dit. Jag tycker vi ska göra som man gjorde i den norska skolan, ta bort vinstintresset. Det var socialdemokrater och vänsterpartister som gjorde det där, vi kan göra en liknande uppgörelse här i Sverige, säger Sjöstedt.

M ifrågasätter regeringsalternativet

Men inte heller från allianshåll är man särskilt imponerad av dagens S-besked. Även om man ligger nära varandra i synen på att inte förbjuda vinster.

– Ordning och reda i välfärden är en förutsättning för att säkra hög kvalitet. Alla utförare, oavsett huvudman, ska räkna med tydliga krav och en effektiv tillsyn. Därför har vi tagit flera steg under de senaste åren mot skärpt tillsyn och åtgärder mot missförhållanden, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare och finansutskottets ordförande i riksdagen.

Hon ställer sig dock frågande till vad Socialdemokraternas besked i dag egentligen innebär, om de rödgröna vinner valet i höst.

– Carin Jämtins uttalanden i dag väcker däremot några viktiga frågor om hur kvalitet och tillsyn skulle kunna säkras om socialdemokraterna skulle bilda ett regeringsalternativ. Hur ser hon till exempel på vänsterpartiets hårda krav på stopp för möjligheten att välja förskola och skola?