Läkarnas missar - en succé på Facebook

Publicerad 2013-02-24

Stressade läkare som slinter med pennan har blivit en folkfest på Facebook.

Fler än 75 000 människor gillar sidan Journalgrodor - där knasiga, roliga och absurda felformuleringar från Vårdsverige delas friskt.

"Patienten hade tagit fel på tiden men jag tog henne snabbt på lunchen."

"Avföringen har samma färg som dörrarna på avdelning 19."

"Patient blir upprörd då hon måste ligga med patient på 12:2."

Att vården är en stressig arbetsmiljö är allmänt känt - och inte sällan resulterar tidspressen till dråpliga journalanteckingar. Misstaget kallas journalgrodor - och Facebooksidan med samma namn har sedan 2010 fått mer än 75 000 följare.

På sidan delas dagligen journalmissar från hela Sverige som rör allt från graviditetstest på män till patienter som "snusar 2 flaskor vin varje vecka".

Misstag får inte tas bort

Misstag i journaler är en formidabel guldgruva för den som letar roligheter. Enligt lag får inte uppgifter i journaler suddas ut, så när en läkare har tabbat sig står misstaget kvar - för alltid.

– Man får ändra genom att stryka över. Men då måste den ursprungliga formuleringen stå kvar och synas, säger tv-läkaren Mikael Sandström.

Enligt honom beror många av misstagen på att läkare dikterar sina journaler och att talspråket inte alltid översätts rätt i skrift.

– En klassiker är ju "Makan sköts i hemmet av maken som är militär". Ser man det inte i skrift är det lätt hänt att det blir lite tokigt, förklarar Mikael Sandström.

– En annan klassiker är "Patienten har svårt att få tillbaks förhuden och det har även jag". Folk måste ju undra vad vi håller på med på sjukhuset, säger Mikael Sandström och skrattar.

"Definitivt inte rumsrena"

Själv har Mikael Sandström begått ett otal journalgrodor genom åren.

– Jodå, det har hänt. De är definitivt inte rumsrena, så vilka de är vill jag inte säga. Men jag är intensivvårdsläkare och narkosläkare, så det sugs rent en hel del - så mycket kan jag avslöja.