Åklagaren lägger ner utredningen

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-11-28

Förundersökningen om hets mot folkgrupp mot SD-trion Almqvist, Ekeroth och Westling läggs ned.

– Gärningen är inte hets mot folkgrupp då utredningen visar att de missaktande uttalandena vid gärningstillfället sammantagna inte spridits till fler än ett fåtal personer, säger åklagaren Mats Åhlund.

Åklagaren har vägt händelserna på filmen där SD-trion använder ord som babbe", "hora" och "blatte-lover" samt beväpnar sig med järnrör mot flera olika brottsrubriceringar.

För att en gärning ska anses vara hets mot folkgrupp måste det som sägs ha spridits till en större krets. Vilket åklagaren menar inte har skett i detta fall.

"Inte straffbart"

Inte heller att SD-trion beväpnar sig med järnrör är enligt åklagaren en brottslig handling.

– När det gäller järnröret gör jag bedömningen att det inte finns anledning att anta att det här var en förberedelse av misshandel av en annan person. Förberedelse till olaga hot, det är inte straffbart, så det kan det inte bli, säger Mats Åhlund.

Reaktionen på åklagarens beslut är på Sverigedemokratarenas riksdagskansli att "det var väntat".

– Det var vad vi förväntade oss och det visar väl också att de här väldigt många tvärsäkra anklagelserna i media om att Kent Ekeroth ska ha beväpnat sig med metallföremål med syfte att begå brott, inte har haft någon bäring, säger Martin Kinnunen, pressekreterare (SD).

"Påverkar inte"

Enligt Kinnunen påverkas inte den partipolitiska processen av åklagarens beslut.

– Det är så klart att det är mycket värre om man har begått brott, men det var ingen som hade förväntat sig det. Det här föranleder ingen förändring, säger han.

Filmskandalen som skakat Sverigedemokraterna de senaste veckorna rör en händelse på Kungsgatan en sommarnatt 2010.

På filmen syns hur SD-trion Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling använder uttryck som "babbe", "blatte-lover" och "hora". Trion beväpnar sig också med järnrör.

Uteslutning

Alla tre har efter tidningen Expressens avslöjande fått lämna sina uppdrag i Sverigedemokraterna.

Almqvist och Ekeroth har ersatts som talespersoner i ekonomiska respektive rättsliga frågor, men båda sitter fortfarande kvar som ledamöter av Sveriges Riksdag. Westling har lämnat sina uppdrag på det lokala planet i Stockholm.

Parallellt med brottsutredningen rullar en process på inom Sverigedemokraternas partistyrelse som avgör om trion ska uteslutas ur partiet. Flera ledande personer i SD har tidigare gjort bedömningen att åtminstone Kent Ekeroth kommer att kunna fortsätta sin SD-politiska karriär - trots filmskandalen.

– Det är upp till honom att långsiktigt bygga upp sitt förtroende, sa partiledaren Jimmie Åkesson om sin partikamrat i SVT-programmet Hübinette på tisdagskvällen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln