Louvren-terroristen kom som turist till Paris

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Abdullah Reda al Hamamy landade i Paris 26 januari med turistvisum.

Den 28-åriga egyptiern hyrde en lägenhet vid Champs-Elysees i en vecka och köpte sedan två macheteknivar innan han gick till attack på Louvren.

– Franska regeringen har målat upp ett scenario som rättfärdigar att soldaterna öppnat eld, säger hans pappa.

1 av 9
Abdullah Reda al Hamamy

Fransk militär som bevakade turistattraktion Louvren i Paris attackerades under fredagen av en man med två macheteknivar. En soldat skadades lindrigt och en annan soldat sköt mannen som gick angrepp dem med fyra skott.

Franska myndigheter klassar dådet som terror och beskriver gärningsmannen som en ”mycket motiverad angripare”.

– Soldaterna förhindrade vad som utan större tvivel var en terrorattack, säger president Francois Hollande, enligt BBC.

Under lördagen släppte myndigheterna nya uppgifter om mannen bakom terrordådet.

Gärningsmannen uppges vara den 28-åriga egyptiska medborgaren Abdullah Reda al Hamamy. Han ska ha rest från Dubai och anlänt till Paris 26 januari på ett turistvisum. 28-åringen ska ha hyrt en lägenhet i närheten av den stora paradgatan Champs-Elysees i en vecka för drygt 16 000 kronor, skriver AP.

Efter ankomsten till den franska huvudstaden ska 28-åringen ha köpt två militära macheteknivar på en vapenaffär, uppger Parisåklagaren Francois Molins.

Nyhetsbyrån AP uppger att det på ett Twitter-konto som kopplas till terroristen finns inlägg om resan till Paris från den 26 januari. Ett senare inlägg, som postats strax innan attacken mot muséet, är skrivet på arabiska och det ska enligt AP stå ”Ingen förhandling, inga kompromisser, inte ge upp, verkligen inte trappa ner, obevekligt krig”.

28-åringen som svävat mellan liv och död efter att ha blivit skjuten i magen vid attentatsförsöket ska nu vårdas med kritiska skador, men läget ska inte vara livshotande längre, enligt AP.

28-åriga Abdullah Reda al Hamamys pappa vill inte tro på uppgifterna om att hans son ligger bakom ett terrordåd.

– Det här är ett scenario som de franska myndigheterna har målat upp för att rättfärdiga att soldaterna öppnat eld. Han är en helt vanlig ung man, säger 28-åringens pappa Reda Refae al-Hamahmy enligt AP.

– Allt jag vill veta är sanning och om han är vid liv eller inte.

28-åringen ska enligt sin far var gift och pappa till en sju månader gammal bebis. Enligt pappan ska 28-åringen ha rest till Paris för att uppleva alla turistattraktionerna och han ska kort innan han sköts av franska soldater ha skickat hem en bild av sig själv framför Eiffeltornet, skriver AP

– Att de kallar honom för terrorist är nonsens, säger Reda Refae al-Hamahmy enligt Sky News.

Fransk polis utreder nu om 28-årige Abdullah Reda al Hamamy agerat på egen hand eller under någon annans styrning, uppger BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN