Årets bästa serier – Karolina Fjellborg rankar sina favoriter

Publicerad 2014-12-28

1 True detective

Tv-året peakade tidigt med det här nattsvarta kriminalmysteriet. Nic Pizzolatto och Cary Fukunaga målade upp en hypnotisk bild av ett förtvivlat, patriarkalt, sumpigt och genomruttet Södern, tog med oss på en filosofisk irrfärd bland ondskans rötter, och ­visade hur flashbacks görs allra­ bäst. När Rust Cohle ­talade lyssnade vi till vartenda nihilistiskt ord, och ”True ­detectives” korta men intensiva första säsong blev en omedelbar popkulturell milstolpe.

2 Game of thrones

HBO:s fläskiga fantasy har sina manusmässiga snedsteg och sega transportsträckor. Men faktum är att det inte finns någonting annat på tv av samma vidunderliga proportioner som den här skamlösa, chockerande och totalt orädda rollfigursdräparen.

3 The Americans

En minutiöst välgjord balans mellan spionspänning, äktenskapsdrama och lustiga förklädnader. Med Keri Russell i en av tv:s intressantaste roller som en brutalt principfast KGB-agent som verkar vara redo att offra allt – till och med sina egna barn – för fosterlandet.

4 Fargo

Noah Hawley tog essensen av en älskad modern filmklassiker, och byggde en egen unik värld utifrån den. Med en perfekt castad Martin Freeman som hopplös, självupplevt förfördelad försäkringsmäklare med Walter White-vibbar i ett fruset mellanvästern.

5 Mad men

Matthew Weiner och hans gäng har levererat högsta möjliga kvalitet så länge att det är lätt hänt att förbise ”Mad men” till förmån för nya, hetare titlar. Men början till slutet var magnifikt; sju eleganta episoder om föränderliga tider, botgöring och försoning.

6 Transparent

Jill Soloways finstämda, roliga, skarpt observerade dramakomedi anlände självklar och otvungen. Jeffrey Tambor gjorde en av årets färgstarkaste insatser som transsexuell pensionär som blommar ut som kvinna medan hans vuxna barn tampas med sina egna identiteter.

7 Happy valley

Jag älskade ”Sherlock”, men årets bästa britt är ändå ”Happy valley”. Sarah Lancashire var storartat vardaglig som en polis med tungt baggage, på jakt efter mannen som våldtog och drev hennes dotter till självmord. Oerhört starkt om smärta, trauma och mäns våld mot kvinnor.

8 Broad city

Ilana Glazers och Abbi Jacobsons vidareutveckling av sin webbserie slog ner som en flummigare, sorglösare, mer sketchaktig variant av ”Girls”. En underbar feministisk stenarkomedi om två ostyriga tjugonågontings på glid i New York.

9 Veep

Geniet Julia Louis-Dreyfus och resten av sällskapet härjade vidare som desperata, maktlösa människor i maktpositioner, ­i Armando Iannuccis politiskt inkorrekta politiska satir, där inte en enda replik någonsin faller platt. Så vasst så det gör ont.

10 Orange is the new black

Jenji Kohans serie om livet på ett kvinnofängelse har gått förbi ”House of cards” som Netflix mest hetsätningsvänliga. Spretig men oemotståndlig blandning av social kritik, hjärtskärande kvinnoöden och skruvad humor, med en av tv:s häftigaste, mest heterogena ensembler.