Han tar över efter Leif GW

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2010-08-17

Tommy Lindström: Jag känner den undre världen

Privatdetektiv, Palmeutredare och polischef.

Mannen som sägs skjuta från höften har fått ett nytt jobb.

Som TV-expert i Efterlyst i stället för Leif GW Persson.

– Jag kan inte töja på spelreglerna som han. Men jag känner den undre världen, säger Tommy Lindström.

Sedan polisprofessorn Leif GW Persson slutade har Efterlystredaktionen letat en ersättare. Nummer ett på listan: Tommy Lindstöm, tidigare chef för Rikskriminalpolisen, Palmeutredare och jurist.

– Efter några dagars betänketid sa jag ja, säger Tommy Lindström när Aftonbladet träffar honom på gården utanför Hallstavik i Roslagen.

Kontakt med kriminella

Efter 25 år i polisyrket, ofta i hetluften, kan han kasta nytt ljus över kända brottsfall. Och fortfarande står han i kontakt med personer som rör sig

i kriminella kretsar, vilket han kan få nytta av i sin nya roll.

– Jag träffar folk i den gruppen och hör vad de snackar om. Det handlar om mänskliga relationer, vissa får man bra kontakt med, andra inte.

Lindström var känd för fräcka metoder på 1980-talet och för att han introducerade användandet av informatörer inom polisen. Listan på rånligor, mördare, konsttjuvar och knarklangare han spårat, kan göras lång. Men i Efterlyst vill han fokusera på brotten som drabbar enskilda.

– Det människor berörs av är när killen blir misshandlad och när tjejen blir våldtagen.

Är det sant att du bar en reservrevolver i cowboybootsen under din tid på Rikskriminalpolisen?

– Det är en myt jag kan avliva, jag har aldrig haft några cowboyboots. När kurderna blev misstänkta i Palmeutredningen sa Hans Holmér (chef för Palmegruppen), att jag var tvungen att alltid vara beväpnad. Jag sa att det var löjligt, men fick en liten revolver och gjorde som han sa.

En skytt dödade Palme

Tommy Lindström medger att mordet på Sveriges statsminister 1986 fortfarande är ett öppet sår.

– Ja, så är det. Det gick troll i utredningen från första början. Men det ligger nog utanför Efterlysts räckvidd.

Vem sköt Olof Palme?

– Det kan ha varit Christer Pettersson om vi tittar på motivbilden och att han fanns på biografen. Men mycket talar för att det var en skytt och det var inte Pettersson, säger Tommy Lindström och låter förstå att han inte släppt teorin om att apartheidregimen i Sydafrika kan ha legat bakom mordet.