Eagles kokaindimmiga miljardindustri granskas

Publicerad 2013-04-26

Steenkakan – Håkan Steen tipsar om veckans retro

ROCK BBC-dokumentären ”Hotel ­California”, baserad på Barney ­Hoskyns bok med samma namn, kom för sex år sedan och berättade historien om den mest kreativa eran för Los Angeles musikscen, 1967–76.

Filmens tes gick ut på att något som föddes med The Byrds psykedeliska idealism dog i den kokaindimmiga, kalkylerade miljardindustri som främst symboliserades av superstjärnorna i Eagles.

Nu kommer tre timmars auktoriserad Eagles-dokumentär av regissören Alison Ellwood, med hela historien, massor av arkivmaterial och nya och gamla intervjuer med alla nuvarande och före detta medlemmar i bandet, producenter, skivbolagsfolk och kollegor.

Och givetvis blir bilden mer komplex. Don Henley kom från Texas och Glenn Frey från Detroit och möttes i Los Angeles via tillfälligheter och kollegor som Kenny Rogers, Jackson Browne och Linda Ronstadt. Med hjälp av producenten Glyn Johns hittade de fram till ett sound som blev ett av rockhistoriens mest framgångsrika. Det är en fascinerande historia som berättas så väl att inte ens inbitna Eagles-hatare ­torde kunna sluta titta.

Lyxversionen av dvd:n innehåller även en tidigare outgiven konsertfilm från 1977, men dokumentären är ­grejen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln