Nicki Minaj är bäst men gör det svårt för sig

Publicerad:
Uppdaterad:
Nicki Minaj under sin förra Globen-konsert 2015 på grund av fotoförbud den här gången.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Nicki Minaj under sin förra Globen-konsert 2015 på grund av fotoförbud den här gången.

MUSIK

KONSERT Nicki Minaj är en av världens mest karismatiska rappare och en näst intill lika fullfjädrad sångerska.

Synd bara att hon gör det lite komplicerat för sig i kväll.


Nicki Minaj
Plats: Globen, Stockholm. Publik: Halvfullt. Längd: 2 timmar. Bäst: ”Come see about me” och ”Chun-Li”. Sämst: Konceptet med Juice Wrld i mitten. Fråga: Var lyckopillret ”Starships” det bästa som kom ur edm-popen?


Nicki Minaj kommer inridande, rappande på en enhörning i låten ”Majesty”, omgiven av sina undersåtar.

Hennes senaste album heter ”Queen”.

Turnén som följer skulle från början fått sällskap av Future. Men i december kom ett pressmeddelande om att planerna ändrats: turnén hette nu ”The Nicki Wrld tour” och med som resesällskap fanns i stället 20-åriga Chicago-rapparen Juice Wrld.

Det innebär i praktiken att Nicki Minaj inleder konserten – och att Juice Wrld äntrar scenen efter en halvtimme. Påannonerad av sin dj och Drakes ”God’s plan” med katastrofalt ljud studsar han ut på catwalken i värmetrotsande dunjacka, Zeppelin-t-shirt och camobyxor. Inget fel i Juice Wrld:s modernt emo-poppiga, tidstypiskt hedonistiska och charmigt ostämda hiphop, men konceptet är en smula komplicerat.

Stämningen som Nicki Minaj byggt upp under konsertens första del dör. Känslan är att hon spränger in ett förband mitt i konserten och att Juice Wrld kommit mer till sin rätt om han agerat traditionell uppvärmare.

När Minaj sedan kommer tillbaka tvingas konserten börja om. Den poppiga delen av hennes material som inleder det andra kapitlet kontrasterar också kraftigt mot Juice Wrld:s slappa rap.

”Nicki”-delen av ”The Nicki Wrld Tour” är annars en välregisserat sparsmakad historia. Minaj och hennes fem dansare – Beyoncé, Ariana Grande och Drake på bildskärmarna – och ett smakfullt band som låter den Trinidad och Tobago-födda 36-åringens enorma kvaliteter som rappare skina. Hon skiftar mellan temperament, tonlägen och personor med stor pondus. När hon hissas upp genom golvet i slöja och ett hav av rosa rök i ”All things go” gör hon det som en av världens bästa rappare. Bara för att i nästa stund sjunga majestätiskt i ”Come see about me”. Och sedan rappa förkrossande igen i ”Chun-Li”.

Konfettin som faller till hennes fötter i avslutande ”Super bass” får finna sig i en fattig biroll, precis som Juice Wrld och hennes dansande, manliga undersåtar.

Publicerad:

LÄS VIDARE