Inget Eurovision song contest i London: Sju städer kvar i kampen

Birmingham och Glasgow favoriter

Sam Ryder tävlade för Storbritannien i Eurovision 2022.
Sam Ryder tävlade för Storbritannien i Eurovision 2022.

Storbritannien ska arrangera Eurovision song contest 2023 – men det blir inte i huvudstaden.

När en kortlista över sju städer kvar i kampen om tävlingen presenterades på fredagsmorgonen fanns London inte längre med i tävlingen.

20 brittiska städer hade uttryckt intresse och anmält sig till BBC som potentiella värdstäder för Eurovision song contest 2023, men på fredagsmorgonen presenterades en kortlista över sju städer som tagit sig vidare och nu kommer att göra upp i kampen om att få arrangera nästa års tävling.

Och den som hoppats på att kombinera en shoppingresa till London med att också se och uppleva tävlingen på plats får tänka om, för den brittiska huvudstaden finns inte med bland de sju städerna som valts ut till kortlistan:

  • Birmingham
  • Glasgow
  • Leeds
  • Liverpool
  • Manchester
  • Newcastle
  • Sheffield
Birmingham är en av städerna som är aktuella för Eurovision song contest 2023.
Birmingham är en av städerna som är aktuella för Eurovision song contest 2023.

Hade tvingats flytta 18 konserter

Tidigare i veckan rapporterade BBC News att ingen av de aktuella arenorna egentligen är tillgängliga för de sju till åtta veckor som Eurovision behöver för att kunna producera musiktävlingen.

Värst låg det till för för London och 02 Arena, som skulle ha behövt ställa in totalt 18 andra konserter, inklusive 12 med Elton John, två med tidigare Eurovision-vinnaren Celine Dion, och en med Eurovision-vinnarna Måneskin.

För de kvarvarande städerna och aktuella arenorna gäller fortfarande att de kan tvingas behöva ställa in eller flytta mellan en och sex andra spelningar.

Men tillgången till arenan är inte ensamt avgörande. Andra krav inkluderar bland annat tillgång till en internationell flygplats och tillräckligt med hotellrum för drygt 40 delegationer, ett tusental journalister och tiotusentals tillresande fans.

Enligt BBC inkluderar kravlistan också att städerna ska ha erfarenhet av att arrangera stora internationella evenemang.

Glasgow spelbolagens favorit

Flera spelbolag i Storbritannien tillåter spel på vilken stad som ska arrangera Eurovision song contest 2023 och de städer som ligger bäst till enligt oddsen är just nu Glasgow och Birmingham, enligt Eurovisionworlds sammanställning. Värre ser det ut för Sheffield som ligger i botten med bara 3 procents chans enligt spelbolagen.

Eurovision song contest har arrangerats i Storbritannien åtta gånger tidigare, fyra gånger i London, och en gång vardera i Edinburgh, Brighton, Harrrogate och Birmingham.

I juni vände sig Eurovision-arrangören EBU till Storbritannien med en förfrågan till BBC om att stå som värd för nästa års tävling eftersom säkerhetsläget efter den ryska invasionen omöjliggör för det ukrainska tv-bolaget att arrangera tävlingen i Ukraina.

Vilken stad som slutligen står värd för Eurovision song contes 2023 kommer att meddelas under hösten.

Kalush Orchestra vann Eurovision song contest 2023 men på grund av kriget kommer nästa års tävling arrangeras av Storbritannien.
Kalush Orchestra vann Eurovision song contest 2023 men på grund av kriget kommer nästa års tävling arrangeras av Storbritannien.
Publisert:

LÄS VIDARE