Klart: Storbritannien arrangerar Eurovision 2023

BBC och EBU är överens

Efter många om och men blir det Storbritannien som arrangerar Eurovision Song Contest 2023.

Vinnarlandet Ukraina får avstå nästa års värdskap på grund av det pågående kriget.

– Vi är exceptionellt tacksamma för att BBC har accepterat att arrangera Eurovision Song Contest i Storbritannien 2023, säger Martin Österdahl, chef för Eurovision.

Sam Ryder tävlade för Storbritannien i Eurovision 2022.
Sam Ryder tävlade för Storbritannien i Eurovision 2022.

BBC och EBU är överens.

Det blir Storbritannien som arrangerar Eurovision Song Contest nästa år, det meddelar tävlingen på sin hemsida.

– Vi fortsätter i denna tradition av solidaritet, och vi vet att nästa års tävling kommer att visa upp kreativiteten och skickligheten hos en av Europas mest erfarna publika programföretag, säger den svenska Eurovision-chefen Martin Österdahl.

Redan nästa vecka börjar dragningen om vilken brittisk stad som ska få vara värd för tävlingen.

Ska spegla Ukraina

Enligt Eurovisions hemsida kommer showen, som hålls i maj nästa år, att innehålla flera ”ukrainska element”. En logga som representerar de unika omständigheterna kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

– Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att kunna tillföra ukrainsk anda till evenemanget och återigen förena hela Europa kring våra gemensamma värderingar kring fred, stöd, mångfald och talang, säger Mykola Chernotytskyi, chef över ukrainska public service, PBC.

Ukrainas Kalush Orchestra vann årets Eurovision Song Contest med låten ”Stefania”, men på grund av kriget har Ukraina fått lämna över värdskapet till landet som hamnade på en andra plats, Storbritannien.

”Mycket beklagligt”

Med bidraget ”Spaceman” framfört av Sam Ryder gjorde Storbritannien sitt bästa år i Eurovision sedan 1998. Landet har nämligen gjort sig känt för att kamma hem bottenplaceringar i tävlingen.

Men att de nu får hålla i tävlingen, trots utebliven vinst de senaste 25 åren, har de inget emot.

– Att bli ombedd att arrangera världens största och mest komplexa musiktävling i världen är ett stort privilegium, säger Tim Davie, generaldirektör för BBC.

Detta kommer att bli den fjärde gången som Storbritannien anordnar tävlingen för andra vinnande länder.

Ukraina kommer automatiskt att kvalificera sig till den kommande tävlingens stora final, tillsammans med de så kallade "Big 5" – de länder som ekonomiskt bidrar mest till tävlingen: Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

Kalush Orchestra vann Eurovision song contest 2023 men på grund av kriget kommer nästa års tävling arrangeras av Storbritannien.
Kalush Orchestra vann Eurovision song contest 2023 men på grund av kriget kommer nästa års tävling arrangeras av Storbritannien.
Publisert: