Spotify slår tillbaka: ”Hörsägen”

Nekar till uppgifterna om penningtvätt

Uppdaterad 2023-11-29 | Publicerad 2023-09-08

Spotify slår tillbaka mot Svenska Dagbladets uppgifter om att streamingtjänsten används av gängkriminella för att tvätta pengar.

”Vi anser att Svenska Dagbladets artikel till stor del bygger på uppgifter som inte stämmer överens med verkligheten”, skriver en talesperson för Spotify i ett mejl till Aftonbladet.

I ett avslöjande i Svenska Dagbladet i veckan berättade gängkriminella själva hur de använder Spotify för att tvätta pengar genom att köpa falska lyssningar. Pengarna som tvättas kommer från bland annat knark eller bedrägerier och tvätten via Spotify används när det kommer till stora summor, uppgav en källa.

Spotify menade då att mindre än en procent av alla streams är falska.

I ett mejl till Aftonbladet skriver en talesperson, via Monica Enqvist, PR- och kommunikationschef på Spotify i Norden, att uppgifterna om omfattande pengatvätt inte stämmer.

”Vi anser att Svenska Dagbladets artikel till stor del bygger på uppgifter som inte stämmer överens med verkligheten. Manipulerade och artificiella streams är en utmaning för hela branschen och något som Spotify arbetar hårt för att bekämpa. Vad gäller artikeln i SvD kan vi inte kommentera långsökta påståenden och hörsägen, och vi har inga bevis för att vår plattform har använts i syfte att tvätta pengar”.

Spotify slår tillbaka mot uppgifter om att gängkriminella tvättar pengar.

”Bekämpar all artificell streaming”

Talespersonen menar att företaget inte haft någon kontakt med polisen om detta.

”Men som alltid välkomnar vi deras kontakt i alla typer av ärenden. De artiklar som hittills publicerats har refererat till att illegala pengar konverteras till kryptovalutor helt och hållet utanför Spotify. Men på vår plattform bekämpar vi all artificiell streaming, oavsett bedragarens syfte, med hjälp av våra automatiserade processer och manuell övervakning som är ledande i branschen”.

Enligt företaget går det aldrig så långt att utbetalningarna når väsentliga nivåer.

”Det är viktigt att förstå att streamingintäkter inte betalas ut till rättighetsinnehavare i realtid, och att våra system regelbundet upptäcker och tar bort artificiella streams innan de når väsentliga nivåer”, skriver talespersonen.

SvD har pratat med fyra av varandra oberoende källor från den kriminella miljön som alla bekräftar att penningtvätt har skett via Spotify.

Nyheten har fått stort genomslag och nyligen gick S-toppen Ardalan Shekarabi ut och krävde att musikjätten skulle lägga korten på bordet. Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar uppgifterna ”oerhört allvarliga” och vill att Spotify utreder dem.

Genrebild.

Följ ämnen i artikeln