Finansierade Staffan Hildebrands projekt: ”Kan kräva en utredning”

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-06

Socialdemokraterna, LO, ABF och Fryshuset var några av Staffan Hildebrands främsta uppdragsgivare.

När regissören anklagas för sexuella övergrepp tvingas många se över sina samarbeten.

– Det är klart att det kanske kräver en utredning, säger LO:s pressekreterare Jens Lundberg.

Boken ”G – som i gärningsman” skildrar hur regissören Staffan Hildebrand, 75, med löften om filmjobb och utlandsresor fick unga pojkar att ha sex med honom. En av dem ska ha varit 13 år vid tiden för övergreppen.

Nu reagerar flera av de stora organisationer som finansierat hans projekt.

Hildebrand är framför allt känd för sina ungdomsfilmer som ”G som i gemenskap” och ”Stockholmsnatt”. Många av Hildebrands andra film- och ungdomsprojekt var finansierade av Socialdemokraterna, LO, Fryshuset och ABF.

”Chockerande uppgifter”

ABF nämns flera gånger i boken, som skrivits av Sören ”Sulo” Karlsson och Deanne Rauscher. Bland annat som finansiärer till hans filmer ”Rosen” från 1984, och ”Den osynliga muren” från 2005.

– Det är chockerande uppgifter som framkommit, givetvis, säger Niklas Skeppar, internationell sekreterare och presskontakt på ABF.

Kommer ni tillsätta en utredning kring hur samarbeten med honom sett ut och hur man ska göra framöver för att undvika att jobba med en person med sådana anklagelser efter sig?

– Vi skulle aldrig inleda ett samarbete med en person som har de här anklagelserna över sig. Vi har faktiskt inte tagit ställning till huruvida vi ska göra en utredning än. Vi avvaktar hela publiceringen för att kunna göra en ordentlig bedömning av det här. Men precis som med all ABF-verksamhet, så är det så att någon farit illa så har vi så att man kan kontakta ABF på något sätt. Vi har till exempel en visselblåsarfunktion.

Hur kollar ni upp personerna som ni inleder projekt med?

– Staffan Hildebrand har inte haft någon roll i ABF:s dagliga verksamhet över huvud taget, det är viktigt att säga. Men vi kräver exempelvis utdrag ur belastningsregistret för alla de människor som finns i och kring vår barn- och ungdomsverksamhet. Där säkerställer vi att det inte finns människor med den här typen av anklagelser.

Lånade lägenhet

För sex år sedan jobbade Staffan Hildebrand tillsammans med ABF i Botkyrka på ett filmprojekt kallat ”Rötterna från röda”. Den 31 augusti 2015 skrev Mitt i Botkyrka/Salem att Hildebrand sedan i april det året hade två lägenheter; en i centrala Stockholm och en i Alby. Den senare hade han fått låna genom ABF i Botkyrka ”för att ha en bas för sitt arbete”.

Staffan Hildebrand.

Filmen skulle handla om en muslimsk tjej från Alby och i sin research hade Hildebrand med hjälp av ABF i Botkyrka fått träffa ungdomar på fritidsgården i Alby och på Musikhuset i Norsborg. Men det blev ingen film.

– Grunden var att det inte blev någon finansiering för projektet, sedan rann det ut i sanden och blev egentligen inte av, säger Sebastian Flygar, ombudsman för ABF Botkyrka Salem.

Hur länge jobbade han med det?

– Det behöver jag nog undersöka. Det var innan min tid. När jag tog över så handlade det mer om finansieringen kring det. Jag tror inte att han någonsin bodde där (i lägenheten), men jag får kolla upp det och återkomma.

Hur känns det att ni var så nära att starta ett projekt med en person som nu anklagas för sexuella övergrepp på minderåriga?

– Jag har inte satt mig in i det och läst om de här anklagelserna men det är klart att om det skulle ha funnits risk för sådana saker så är det självklart skönt att det inte blivit av.

”Kan kräva utredning”

LO finansierade bland annat Hildebrands film ”On the loose” 1985. Jens Lundberg, LO:s pressekreterare, ser allvarligt på rapporterna och kommer att utreda mer kring dem i nästa vecka.

– Det är inte någonting som vi tagit något särskilt initiativ till nu, men det är klart att det kanske kräver en utredning som tar lite längre tid, säger han.

LO-borgen i Stockholm.

– Jag tror knappast att det är någon från 1985 som finns kvar så där får vi gå tillbaka lite i källorna och se. Det finns inga aktuella samarbeten på det sättet, och jag vet inte om det finns några på senare tid heller.

Men ni kommer att se över dessa samarbeten på något sätt?

– Det är klart att vi måste titta på det, i ljuset av avslöjanden som kommer i boken. Om LO har någon del i det så måste vi hantera det.

Hur kollar ni upp personer som ni skriver avtal med?

– Det finns ju olika riktlinjer kring vilka leverantörer generellt som vi skriver avtal med. Det är klart att man inte vill skriva avtal med någon som är misstänkt för den här typen av brott. Vi tittar på de samarbeten som har gjorts.

Jobbade åt Socialdemokraterna

Socialdemokraterna nämns på flera ställen i boken som en av Hildebrands huvudsakliga finansiärer. De beställde ”Rosen” och gjorde ett projekt i Sydafrika tillsammans med Hildebrand. I boken nämns diplomaten Sverker Åström (1915–2012) som Hildebrans vän, som ”hade kontakterna in i Socialdemokraternas innersta kärna”.

Men partiet vill inte uttala sig om boken eller huruvida samarbetena med Hildebrand kommer leda till en internutredning.

”Vi avböjer att kommentera”, skriver Socialdemokraternas pressekreterare Monica Swärd i ett mejl till Aftonbladet.

Fryshusets grundare Anders Carlberg (1943–2013) var bekant med Hildebrand och gjorde honom till ordförande för Fryshuset. Så sent som 2005 producerade duon filmen ”Den osynliga muren”, som Hildebrand regisserade, med stöd från bland annat ABF och Telia.

”Mycket att jobba med”

Fryshusets kommunikationschef Carin Arbman Balfe skriver i ett mejl till Aftonbladet att det alltid är lika ”tragiskt att få kännedom om övergrepp mot barn och unga”. Uppgifterna om Hildebrand som kommit upp är helt nya för Fryshuset, som i oktober 2017 anordnade en särskild visning av ”Stockholmsnatt” i samband med dess 30-årsjubileum.

”Vi har idag inte kännedom om hur samarbetet kring filmerna såg ut för 30 år sedan. Informationen och personerna finns inte längre kvar i organisationen,” skriver Carin Arbman Balfe.

”Naturligtvis är alla former av övergrepp mot barn och unga helt oacceptabla. I dag är kunskapen och medvetenheten om sexuella övergrepp större än exempelvis på 80-talet. Det är en positiv utveckling, men det finns mycket kvar att arbeta med.”

Filmade hiv-epidemin

Hildebrand är också känd för att ha filmat och dokumenterat när hiv och aids drog in över Sverige på 80-talet. Filmerna finns i dag i arkivet Face of aids film archive på Karolinska institutet i Solna.

”De allvarliga uppgifter om Staffan Hildebrand som framkom i media under gårdagen är nya för oss,” skriver Elin Bohman på KI:s presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

”I ljuset av de nya uppgifterna måste vi se över om det här kan innebära något som kan påverka Face of aids film archive.”

Sören ”Sulo” Karlsson.

För sin dokumentation tilldelades Hildebrand 2020 Hiv-Sveriges pris Heders Red Ribbon.

Elisabeth Flodin, ordförande i Hiv-Sverige, säger att det är upp till organisationens styrelse att besluta hur man ska förhålla sig till de nya uppgifterna kring fjolårets pristagare.

– Jag vet bara att han har gjort otroligt mycket för alla oss som lever med hiv, men det är en styrelsefråga och vi ska träffas snart. Det är nästa vecka på lördag. Då ska vi diskutera hela historien, vi får se vad som händer med detta, säger hon.

Är det så att man kan frånta honom utmärkelsen?
– Jag vet inte alls. Som sagt, vi ska träffas nästa vecka.

Filminstitutets avdelningschef för kommunikation och pr, Mia Enayatollah, har bett att få återkomma.

”Vill be om förlåtelse”

Aftonbladet har sökt Staffan Hildebrand. I en intervju med tidningen Expressen berättar regissören att han ännu inte läst boken, men att han alltid ”fascinerats av ungdomar och ungdomskultur” i sitt filmskapande.

Staffan Hildebrand säger också att han, under tiden som de sexuella övergreppen pågick, inte upplevde det som att han gjorde något fel.

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här… Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person, säger han till Expressen.

I boken säger han att han hoppas att boken ska kunna leda till försoning.

– Jag vill be om förlåtelse och jag har gjort fel och gå vidare i livet, säger han.