”Man får bli en juldiktator”

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2015-10-21

Två ”historieätare” folkbildar i julbord: En oerhörd tillgång i släktens terrorbalans

Lotta Lundgren och Erik Haag har varit dränkta i juljobb under året.

Nu kan de styra sina ­familjer med järnhand.

– Man får bli någon form av juldiktator, säger Lotta Lundgren.

I vinter folkbildar Lotta Lundgren, 44, och Erik Haag, 48, både barn och vuxna i julkalendern ”1 000 år till julafton” och julbordsföreställningen ”Alla kan äta julbord”. Den senare spelas på konsthallen ­Artipelag i Värmdö utanför Stockholm och har premiär den 26 november.

– Vi tänker att det är som en museivandring fast i stället för en konstutställning eller en väldigt gammal spinnrock så är det julmat, säger Erik Haag.

”Äta tills det svartnar”

I föreställningen berättar duon om julmaten medan gästerna äter den.

– Jag tror att även den som går på julbuffén genom att kladda hela tallriken full och sedan bara äta tills det ­svartnar vet någonstans ­inom sig att det är väl inte ­riktigt ­såhär att man ska lägga ­sillen bredvid ris à la ­Maltan och laxen. Var det ­inte en idé om att man ska äta julbordet i turer? Bara att kunna det känns lite världsvant. Det ger en människa ­lite ­resning, säger Lotta Lundgren.

Förutom julbordsföreställningen är de aktuella med årets julkalender ”1 000 år till julafton”. I den berättar de barnens historia från år 1015 fram till 2015 på ungefär samma sätt som de berättar om matens historia i ”Historieätarna”.

Känns det kul att fira jul privat efter att ha jobbat så mycket med den?

– Det är faktiskt roligare. Man får bli någon form av juldiktator. På något sätt har jag alltid tänkt att den ­kvinna som har julen ­hemma har blivit släktens kvinnliga överhuvud och har de grövsta äggstockarna. Det här har blivit en oerhörd tillgång i min släktmässiga makt- och terrorbalans, ­säger Lotta Lundgren.

”Barnen får pengar”

Är det här något slags korståg för att få bli julvärdar?

– Jag har inte blivit tillfrågad och jag tror att jag ­behövs på annat håll. Men, Erik, du blev väl tillfrågad?

– Ja, näe det vet jag inte. Vi är ganska nöjda som det är. För mig är det en ganska stor grej att göra mig såhär upptagen i december. Då kan jag säga att jag har inte hunnit fixa julklappar, så jag kan ge barnen pengar ­ i stället. Det har gjort att jag har fått en väldig julefrid, säger Erik Haag.