Stjärnans aprilskämt kan ge 5 år i fängelse

K-pop-stjärnan Kim Jae-joong anklagas för att ha spridit falsk information om corona

Publicerad:
Uppdaterad:
Kim Jae-joong riskerar fem års fängelse.
Foto: Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Kim Jae-joong riskerar fem års fängelse.

NÖJE

Han hävdade att han låg på sjukhus med corona.

Nu riskerar K-pop-stjärnan Kim Jae-joong fängelse och böter för sitt aprilskämt.

– Vi diskuterar exakt hur bestraffningen ska genomföras, säger en talesperson för Sydkoreas smittskyddscenter enligt South China morning post.

Att K-pop-stjärnan Kim Jae-joong, 34, hävdade att han hamnat på sjukhus på grund av coronaviruset ses inte med blida ögon av sydkoreanska myndigheter.

Att sprida falsk information om viruset är straffbart med upp till fem års fängelse och böter på drygt 80 000 kronor, och enligt South China morning post utreds nu artisten för sitt tilltag.

Raderade sina inlägg

I ett Instagraminlägg på första april hävdade Kim Jae-joong på koreanska:

”Jag har smittats av covid-19. Det här berodde på min ouppmärksamhet, för att jag struntade i regeringens råd och alla omkring mig”.

Men en timme senare skrev, artisten, som sjungit i k-pop-banden JYJ och TVXQ, att inlägget var ett aprilskämt med syftet att väcka ytterligare uppmärksamhet och sprida kunskap om farorna med coronaviruset.

”Det här är definitivt inte något som bara händer andra. Jag ville säga till alla att skydda sig själva, som en lösning för att också skydda andra”, skrev han då enligt South China morning post.

”Involverar spridandet av falsk information”

Båda inläggen har senare raderats efter en kritikstorm i kommentarsfält och sociala medier.

En talesperson för för Sydkoreas smittskyddscenter säger, enligt South China morning post, att Kim Jae-joong nu utreds av myndigheter.

– De involverar spridandet av falsk information så vi diskuterar exakt hur bestraffningen ska genomföras, säger talespersonen.

– Det är möjligt att bestraffa dem som anmäls för att ha skapat oroligheter genom att upprepade gånger busringa till smittskyddsmyndigheter. Men det här fallet rör något som en kändis gjort på sociala medier, så vi behöver diskutera detta vidare internt.

PODD Så slår corona mot nöjesvärlden

Nöjesvärlden står i stort sett still till följd av coronakrisen. Vad innebär det för artister och kulturarbetare och vilka drabbas hårdast? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Markus Larsson, rockjournalist Aftonbladet.Programledare: Jenny Ågren

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE