Sofia Jannok om nomadlivet: ”Frihet och fångenskap”

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2024-02-29

Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok söker beröringspunkter mellan sina kulturer i "Nomad". Pressbild.

Vad innebär det att vara nomad i dag? I en ny pjäs berättar artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez om samer och romers resande liv.

– Begreppet ”nomad” ligger mig varmt om hjärtat, i all dess komplexitet, säger Jannok.

Att känna hemkänsla behöver inte handla om att välja rätt tapet, eller att alltid bo på samma ställe. Det hävdar Sofia Jannok, som skildrar nomadlivet tillsammans med Salamanca Taikon Gonzalez, i pjäsen ”Nomad” för Riksteatern.

– Det är ett vackert levnadssätt som ligger i både den romska och samiska kulturen men i samernas fall blev vi också inmålade i ett sådant stereotypt hörn, så det är både frihet och fångenskap, säger Sofia Jannok.

Föreställningen handlar om hur hennes och Taikon Gonzalez familjer har varit nomadiserande folk. Minnen och historier om mormödrar, stängda gränser och resor berättas här via jojken och flamencon. Beröringspunkterna mellan de båda kulturerna är många, upptäckte Sofia Jannok.

– Salamanca har en väldigt stark känsla för att vara på väg och i rörelse. Och samiskan har ett talesätt som är tvärtom mot ”borta bra men hemma bäst”: ”det är bättre att vara på väg än att vara fast”.

Utan väggar att sätta upp tavlor på har man burit med sig konsten i kläder och bruksföremål – det präglar både samer och romers kultur, enligt Sofia Jannok. Pressbild.

Romantiserar inte

Sofia Jannok har fått höra att nomader inte har någon hemkänsla, men understryker att både samer och romer tvärtom har en stor vördnad för de platser man slår sig ner på. För henne betyder hemkänsla Sápmi, både människorna och landet.

– Ett hem är inte en plats, det är något vidare geografiskt. Än idag följer vi årstiderna och är på olika ställen beroende på årstid, även om vi också bor fast någonstans numera. I mitt fall följer vi renskötseln – hem är vidder och familj.

Samtidigt har den svenska staten historiskt drivit linjen att man bara är riktig same om man lever som nomad. Så det kan också vara komplicerat att förhålla sig till traditionen och att romantisera nomadlivet, anser Sofia Jannok.

– Även om du har varit nomad hela livet – om staten säger att du måste vara det blir det ett annat förhållningssätt, om valet inte är ditt utan ett tvång.

Anpassa sig till naturen

Att vara nomad i dag handlar enligt Sofia Jannok om att leva efter vad området ger utifrån årstid – och att vänja sig att leva med mindre, något som är särskilt viktigt med tanke på klimatkrisen.

– Vi anpassar oss till vad som är runt om oss istället för att försöka få naturen att anpassa sig till människan, som tyvärr ofta det rådande majoritetssamhället vill göra, säger hon och tycker att alla kan lära sig av nomadlivet.

– Det behövs inte så mycket, det blir tydligare för folk som är på resande fot.

Följ ämnen i artikeln