SVT ändrar sig efter tittarstormen: Sofias gympapass fortsätter

Odd, 66: Rent fysiskt har det räddat livet på mig

Av: Petter J Larsson

Publicerad:

Tittarna rasade när Sofias tv-gympa tog timeout.

Nu ska fler avsnitt spelas in, meddelar SVT.

– Vi var nog inte beredda på att så många skulle tycka att det var så förfärligt, säger programchefen Christina Hill.

 Sofia Åhman, som leder hemmagympa i SVT.
Foto: SVT
Sofia Åhman, som leder hemmagympa i SVT.

Sofia Åhmans tv-gympapass har blivit dunderhit under coronavåren. Men i fredags sändes det sista 20-minutersprogrammet på SVT – och hundratusentals svenskar stod plötsligt utan träningspartner.

– Det är ju ett så billigt program – det är ju bara jag och fotografen – så jag tycker att det här hade varit perfekt att fortsätta med även till hösten, sa Sofia Åhman, 49, i förra veckan.

Övningarna kan anpassas till alla åldrar och förmågor och för många äldre har Sofia blivit ett återkommande sällskap tider av coronaisolering.

Fått fasta rutiner

Odd Österlund, 66, i Stockholmsstadsdelen Skarpnäck, tycker att passen gjort det lättare för honom att ta sig igenom vardagslivet under pandemin.

– Jag har kommit in i fasta rutiner, ordning och reda. Efter gympan så duschar jag, äter frukost och känner mig mycket piggare, säger han.

– Det är ett av få program som jag tittar på på SVT eller på tv överhuvudtaget. Så det är en stor förlust för mig.

Foto: SVT
Sofia Åhman.

För fem år sedan fick Odd en stroke. Han har varit en flitig golfare i hela sitt liv men nu var det extra viktigt att hålla i gång kroppen. Sofias pass har blivit ett perfekt substitut till gymmet som han undvikit på grund av smittorisken.

– Rent fysiskt har det räddat livet på mig. Jag äter mediciner efter stroken och det är inte bra att sitta stilla, säger han.

– Endorfinerna gör en piggare och gladare och man orkar med vardagen på ett bättre sätt. Man umgås med andra människor på ett bättre sätt och efter träningen brukar jag ha mer energi att höra av mig till mina barn och barnbarn.

Men på måndagsmorgonen fanns den nya morgonrutinen inte med i tablån. Odd fick nöja sig med en promenad med gångstavarna för att hålla i gång i stället. Han och många andra hörde av sig till SVT och vädjade om att göra fler program.

– De borde i alla fall börja köra repriser per omgående, säger han.

– Både yngre och äldre använder sig av det här – min granne är typ 40 och hon kör också – och det tar lagom tid. 20 minuter är perfekt att riva av sig på. Jag saknar det verkligen.

”Folk hörde av sig”

Enligt Christina Hill, programbeställare och programchef på SVT, var Odd långt ifrån ensam om att sakna Sofias gympapass på måndagsmorgonen.

– Folk har verkligen hört av sig. På ett sätt är det förstås jätteroligt att det är så många som tycker att det här har blivit en viktig del i vardagen och en vardagsrutin, säger hon.

– Vi var nog inte riktigt beredda på att så många skulle tycka att det var så förfärligt – programmen ligger ju på SVT Play och man kan se dem där om man vill gympa men uppenbarligen är det ju många som vill titta linjärt och se dem på morgonen när de sänds, så det har ju blivit kraftiga reaktioner kan man säga.

Initiativet till programmen kom i början av coronautbrottet, när många äldre hört av sig och efterfrågat något som kunde ge dem motion hemma, berättar Christina Hill. Det stora intresset har fått SVT att vilja fortsätta.

– Det kommer att spelas in nya program som kommer att börja sändas så fort höstsäsongen sätter igång. Så det blir ett litet glapp här nu, säger Christina Hill.

”Reprisrunda”

Höstsäsongen drar i gång kring nästa månadsskifte, säger hon. Men tack vare tittarnas starka reaktioner kommer repriser på gamla program inom några dagar att återfinnas i tablån.

– Nu när så många hör av sig så får vi se om vi kan få till en reprisrunda till innan de nya programmen kommer igång. 

Publicerad:

LÄS VIDARE