Kraftigt börsfall efter inflationsskräck

Experten om läget: En skakig resa

Publicerad 2022-01-18

Stockholmbörsen faller tungt under tisdagen.

Det beror på hög inflation och väntande räntehöjningar i USA, menar sparekonomen Frida Bratt.

– De sista duvorna har flugit ut från den amerikanska centralbanken och de säger nu att man måste höja räntan.

Under tisdagen har det breda OMXSPI vid 13-tiden gått ner med omkring 2,3 procent. De större bolagen i OMXS30-indexet har gått ner något mindre, omkring 1,8 procent.

Utvecklingen kommer efter att börsen agerat skakigt under hela inledningen av 2022. OMXSPI-indexet har sedan årsskiftet gått ner över 8 procent.

Bakgrunden går att hitta i USA där den amerikanska centralbanken, Fed, gjort en helomvändning och nu gett besked om kommande räntehöjningar under året.

Högsta inflationen på 40 år

Beskedet kommer efter att USA noterat den högsta inflationen på omkring 40 år, med 7 procent under december 2021.

– Nu har marknaden landat i insikten att det väntas räntehöjningar med trolig start redan i mars. Förmodligen får vi se tre till fyra räntehöjningar i USA under året. Aktiemarknaden gillar inte höjda räntor, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Varför det?

– Höga värderingar av bolag blir svårare att räkna hem, vilket till exempel drabbar tillväxtbolag i större omfattning.

Frida Bratt spår ett skakigt börsår 2022.

Hur länge kan det här påverka?

– Det kommer att bli tongivande under hela det här året, med mycket fokus på inflation och ränta. Det blir en skakig resa under 2022, men det betyder inte att helåret behöver sluta på minus för det.

Bolag kan premieras av räntan

Att OMXS30, som omfattar de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, inte gått ner lika mycket som det bredare indexet kan förklaras med att etablerade, stora bolag ofta klarar sig bättre under tider med högre räntor.

– Banker, verkstad och råvaror är sektorer som gillar höga räntor bättre. Vissa sektorer kommer att premieras av den här högräntemiljön.

Blir det höjda räntor även i Sverige?

Riksbankens prognos ligger kvar, med räntehöjningar först 2024. Men Sverige är ingen ö utan är beroende av omvärlden. Det kan bli så att riksbanken kommer behöva tidigarelägga höjningar, vilket många just nu tror, att det snarare blir redan 2023 eller tidigare än så.

Riksbankschef Stefan Ingves.

Svenska inflationen på 4,1 procent

Den svenska inflationen är inte uppe på samma nivå som den amerikanska. För december noterades 4,1 procent, vilket innebär att den ligger över riksbankens mål om en årlig inflationstakt på 2 procent. Den svenska inflationen drivs framförallt av energipriser, vilka Riksbanken tror kommer sjunka framöver:

”Vår bedömning är att energipriser inte kommer att öka lika snabbt framöver. Då faller också prisökningarna från energisidan ur konsumentprisindex och det kommer att gå ganska snabbt nedåt i inflationstakten framöver”, sade Riksbankens chef Stefan Ingves under ett anförande i fredags, skriver Dagens Industri.