Gymavgifter kan frysa inne

Jonas Fredén/TT

Publicerad 2020-10-30

Det är högst osäkert om det går att få tillbaka pengarna för gymkortet, enligt Konsumentverket. Arkivbild.

Räkna inte med att få tillbaka pengarna för tjänster som du inte kan utnyttja på grund av pandemin.

– Men ta först ett snack med de företag det gäller, säger Johanna Persson, vägledare på Konsumentverket.

– Självklart ska man försöka komma överens innan man går vidare, säger hon.

Folkhälsomyndighetens nya, striktare rekommendationer gäller Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar", lyder rekommendationerna.

Du varken kan eller bör gå till gymmet eller badet eller konserten. Alltså är gymkortet mer eller mindre värdelöst just nu. Kan du få pengarna tillbaka? Det beror på.

Klaga hos ARN

– Tycker du att du inte har tillgång till den tjänst du betalat för, då bör du agera, säger Johanna Persson.

Företaget kan åberopa så kallad force majeur – att något har hänt som är väldigt ovanligt och omöjligt att förutse, som naturkatastrofer och pandemier. Företaget måste dock återbetala eller erbjuda något fullgott alternativ.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har prövat fall där arrangören inte velat återbetala biljetter till inställda konserter och i stället erbjudit samma konsert men längre fram. Företagen förlorade.

– Enligt ARN är en konsert vid ett nytt datum inte alls samma sak.

Duscha hemma

För gym som begränsar tillgången till pass och lokaler är läget inte lika klart. Friskis och Svettis vill inte att man duschar och byter om hos föreningen, och håller längre avstånd mellan besökare och maskiner.

Om du då hellre vill få pengarna tillbaka måste du argumentera för det.

– Mejla helst företaget, så att kontakten blir klart dokumenterad. Om ett gym stängt ner helt, då ska du i princip kunna få återbetalning för den tid du inte kan utnyttja gymmedlemskapet, säger Johanna Persson.

Om ni inte kommer överens kan du gå till ARN. Det är gratis men du måste ha visat, med hjälp av mejlen, att du försökt lösa saken själv. Om du ringer bör du banda samtalet.

Många av situationer med koppling till coronaviruset aldrig har blivit prövade av ARN. Det gäller gym.

– Om ett företag inte levererar en tjänst enligt avtal så är konsumenten inte skyldig att betala för den, i vart fall inte fullt pris, säger Marcus Isgren, ordförande för ARN.

Underkänt avtal

Om parterna har avtalsvillkor där myndighetsbeslut inverkar så kan det få betydelse, men ARN har underkänt vissa klausuler som ensidigt har gynnat företaget,

Friskis och Svettis består av många lokala föreningar och var och en fattar egna beslut. I Stockholm får man inte tillbaka avgiften, säger Josefin Engfelt, presskontakt för föreningen.

– Vi återbetalar inte några träningskort eftersom vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och håller öppet, säger hon.

Föreningen erbjuder dessutom ersättningsträning både digitalt och via nätet.

Följ ämnen i artikeln