300 000 pensioner saknar ägare

Publicerad 2013-03-07

Hundratals miljoner kronor ligger lösa hos Pensionsmyndigheten

Hundratusentals pensioner saknar ägare.

Pensionsmyndigheten saknar adress till 300 000 personer som har rätt att få ut sin pension.

De flesta har flyttat från Sverige – och dött.

– Vi jobbar inte aktivt med att hitta dem, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Ofta handlar det om människor som jobbat i Sverige enstaka år och sedan flyttat från landet utan att göra en flyttanmälan.

Flera hundra miljoner kronor

Cirka 550 000 personer som har jobbat i Sverige och alltså har rätt till pension bor numera utomlands. Av dessa saknar Pensionsmyndigheten adress till 300 000 och kan därför inte betala ut pension till dem. De som bor utomlands har i snitt 176 000 kronor på sina pensionskonton. Arne Paulsson tror att snittet för de som Pensionsmyndigheten saknar adress till är betydligt lägre, men fastän man skulle räkna med ett lägre snitt handlar det om hundratals miljoner kronor som ligger i vakuum hos Pensionsmyndigheten.

– En stor del av dessa har varit här för längesen, men det förekommer också människor som varit här de senaste 10-15 åren.

Kan gå tillbaka till pensionssystemet

De som inte fått ut sin pension kan när som helst kontakta pensionsmyndigheten och få ut den. Alla inbetalningar är registrerade på individuella konton. Än så länge finns det ingen preskriptionstid på hur länge pensionen kan ligga utan att man tar ut den.

– Det är ingen jätteakut fråga. Sett till hela pensionssystemet är det inga stora summor egentligen. Om de ligger där några år mer eller mindre har ingen betydelse, säger Arne Paulsson.

I framtiden kan däremot en preskriptionstid bli aktuell.

– Någon gång måste vi ta ställning om när vi ska skriva de här pensionerna.

Vad skulle hända med pengarna då?

– De skulle nog gå direkt tillbaka till pensionssystemet, säger Arne Paulsson.

Växande problem

Samtidigt växer andelen pensionssparare som hamnar utanför Pensionsmyndighetens kontroll.

Fenomenet är inte enbart svenskt, utan ett växande problem i hela Europa. Globaliseringen har medfört att fler flyttar och jobbar över nationsgränserna vilket har resulterat i att många har rätt till pension från flera olika länder.

Pensionsmyndigheten förutsätter att många av de saknade pensionsspararna kan ha dött.

– Vi jobbar inte aktivt med att hitta dem, det är ett ganska stort detektivuppdrag. Jag vet att det varit en del utsändningar i svensk utlandsradio där man sänt ut vad det rör sig om och vilka rättigheter man har. Det skulle kosta mycket att aktivt leta upp dem, säger Arne Paulsson.

Följ ämnen i artikeln