Sveriges inflationstakt sjunker mindre än förväntat: ”Överraskande”

Publicerad 2023-10-13

Inflationstakten sjunker i september.

Men marknaden hade förväntat sig mer.

– Det här ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer styrräntan i november, säger Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Inflationstakten fortsätter att sjunka – men mindre än väntat. Den nya KPI-siffran som presenterades på fredagsmorgonen hamnar på 6,5 procent.

Marknadens genomsnittliga förväntning var 6,3 procent.

Även enligt måttet KPIF går inflationen neråt, i september låg den inflationstakten på 4,0 procent. Förväntningarna där låg på 3,7 procent.

Riksbankens inflationsmål är 2 procent mätt med KPIF.

”Överraskande”

– Beskedet är överraskande, inflationen gick ned något mindre än förväntat, säger Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– Det ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer styrräntan ytterligare en gång i november.

Enligt Ola Olsson visar de ovanligt låga energipriserna att inflationen varit högre ifall de legat på en normal nivå.

– Om elpriserna hade legat på en normal nivå hade inflationen varit ännu högre. Dagens siffror visar att det fortfarande finns sektorer där prisökningar sker, säger han.

Ekonomiprofessor Ola Olsson är överraskad.

Risk för höjda boräntor

Med ytterligare en styrräntehöjning kan höjningar av boräntorna följa.

– Om riksbanken höjer styrräntan så avspeglas det i boräntorna. Det finns risk för ytterligare höjda boräntor.

Det är fortfarande en hög inflation historiskt, enligt Ola Olsson. KPI-siffrorna väntades gå ned till 6,3 procent. Den 23 november ges besked om styrräntan. Beskedet föregås av SCB:s inflationssiffror för oktober. Enligt Ola Olsson kan det ha påverkan på Riksbankens beslut.

– Det var en väldigt snabb ökning av KPI förra hösten, när de siffrorna faller ur 12-månadersspannet kan det ge ett stor effekt på hur man räknar på inflationen.

– Man får hoppas på att det sjunker snabbt.

”Behöver dämpa efterfrågan”

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, tror på ytterligare en räntehöjning av Riksbanken.

– Kärninflationen är i linje med Riksbankens förväntningar. Även om inflationen faller så sker det inte en tillräcklig snabb takt. Det är en förklarande orsak till att det senare i höst, i november, sannolikt kommer ytterligare räntehöjning från Riksbanken. Riksbanken behöver dämpa efterfrågan, vilket i sin tur har en påverkan på ekonomisk tillväxt och svensk BNP, säger Åhrman i en mejlkommentar.

Shoka Åhrman på SPP.

Sedan september 2022 har elpriserna sjunkit med 45,3 procent, vilket gjorde att inflationstakten sjönk med motsvarande 2,4 procentenheter.

”Positiva bidrag till inflationstakten kom bland annat från ökade räntekostnader samt rekreation och kultur som bidrog med 2,7 respektive 1,4 procentenheter vardera.”, skriver SCB.

Flera prisökningar noterades även i september. Bland annat restaurang och hotellbesök, kläder och avgifter för boende har ökat.

Beräknat i måttet KPIF-XE var inflationstakten 6,9 procent i september. Det är en nedgång från augusti då den låg på 7,2 procent.

Priserna på bland annat kläder har ökat i september.

Skillnaden mellan måtten

SCB räknar på inflationen med två olika mått, KPI och KPIF. Det vanligaste måttet som används är Konsumentprisindex (KPI).

Skillnaden mellan måtten är att KPI även fångar upp effekten av förändrade räntesatser för hushållen. Det fångar inte det kompletterande måttet KPIF upp. KPIF är även det mått som Riksbanken använder i sitt inflationsmål.

Den underliggande inflationen beräknas i KPIF-XE, då exkluderas energivaror från KPIF.

Följ ämnen i artikeln