Time-out hetaste direktörstrenden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-12-01

Glöm flotta tjänstebilar, feta bonusar och representationschampagne. Den nya lyxen är tid att göra ingenting. Harry Klagsbrun från Alfred Berg, Magnus Lindahl, E-trade och Mattias Stanghed, Spray är bara några av alltfler som nu unnar sig det.

Journalisten Lars Weiss skrev boken "Framgångsfällan" och blev något av en föregångare i time-outtrenden sedan han hoppat av ett toppjobb på TV4.

När IT-världens portalfigurer, med Johan Stael von Holstein, i spetsen fortfarande var nya togs deras tal om att gå i pension vid 35 som intäkt för en helt ny slags mentalitet. Idag blir det verklighet för fler och fler makthavare inom såväl den nya som den traditionella ekonomin.

Två exempel ur näringslivets översta toppskikt är Peter Friberg, som i april sa upp sig som VD för HQ.se Fonder, och Harry Klagsbrun, som några månader senare lämnade över VD-posten på Alfred Berg till Risto Silander. Under hösten har även Magnus Lindahl, en av grundarna av Icon, lämnat sitt VD-jobb på E-trade i Norden för att ”ladda batterierna”, och häromdagen meddelades att Sprays portalchef Mattias Stanghed tar tjänstledigt för att göra ingenting. I samtliga fall har utbrändhet dementerats helt, och ”personliga skäl” angivits som orsak.

- Jag trivs jättebra och det var ingen akut situation på något sätt. Det är av rent privata skäl, och nu kändes det som en bra tid. Jag har inte gått in i väggen eller bränt ut mig eller så. Just nu har jag inget högre mål än att ta det lite lugnt en tid, motiverade Mattias Stanghed sitt beslut.

Ingen naturlag vara trogen ett jobb

Utöver den motiveringen är dock få beredda att prata om det offentligt. Trots att alltfler både sneglar och längtar efter möjligheten är det fortfarande rätt provokativt på omgivningen. Det menar f d TV-chefen Lars Weiss, som allt sedan sin bok - "Framgångsfällan” varit flitigt anlitad föreläsare om både ofrivillig och frivillig ledighet.

- Att man inte längre har sin plats i näringslivspyramiden kan resultera i att folk som är kvar i den blir väldigt provocerade. Jag fick själv kommentarer av den typen när jag slutade på TV4 att "jaså, här går du och slår dank". Många av de exempel som nu finns stannar ju dessutom kvar i näringslivet med en fot, kanske genom att de sitter kvar i några styrelser, och det är oundvikligt att de får mycket frågor, säger han.

Ingen naturlag att vara trogen sitt arbete

I den frivilliga ledighetens natur ligger också att den när som helst kan avbrytas, vilket även det är ett nytt fenomen. Efter några månaders paus kliver t ex Peter Friberg nu i december på ett nytt jobb, som chef inom Skandia Kapitalförvaltning.

- Det finns ingen naturlag längre om att man måste vara trogen en enda arbetsgivare eller ett enda yrkesfack. Det är tillåtet att gå emellan, och många eldsjälar tycker att det är tråkigt när de väl fått byggt upp eller drivit igenom sin idé och det bara är förvaltandet kvar. Är uppgiften inte tillräckligt intressant väljer man bort den och hakar på något annat tåg istället, säger Lars Weiss.

I vissa fall kan dock en ”time out” vara en åtgärd, medveten eller omedveten sådan, i syfte att förebygga den utbrändhet som nu sprider sig i näringslivet, menar Lars Weiss.

- Det är svårt att säga generellt, men är det så är det bra. Själv fattade jag ju ingenting utan sprang i 200 km/h rakt in i väggen. Lärdomen blev att man måste hitta en balans mellan den besatthet som man kan känna inför sitt arbete – och allt annat man är intresserad av. Om någon är klok nog att se den där väggen någonstans framför sig innan de springer in i den är jag den förste att gratulera.

Läs mer om utbrändhet

Lotta Edling/Ekonomi24 (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln