Ny kärnkraft avgörs av statlig riskdelning

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-01-16

Storskalig ny kärnkraft kan bli dubbelt så dyr som tidigare prognoser från Energimyndigheten. Men det gäller inte små modulära reaktorer (SMR), som Vattenfall eventuellt snart ska besluta om.

Riskdelning med staten avgör priset, enligt energijätten.

Vattenfall står i begrepp att besluta om att bygga ny kärnkraft men har inte beslutat om reaktortyp ännu. Både storskalig ny kärnkraft, likt de befintliga reaktorerna vid Forsmark och Ringhals, och SMR utvärderas för närvarande.

I Vattenfalls analyser av framtida elpriser är bedömningen att de troligen blir högre. Bolaget lutar sig bland annat mot Energimyndighetens prognoser om runt 50–60 öre per kilowattimme (kWh)i årsgenomsnitt, högre än snitten ett vanligt svenskt elår de senaste tio åren. Det är förstås en viktig parameter när investeringsbeslut ska fattas.

Och om man inte bygger ny kärnkraft så lär elpriset gå upp ännu mer av den anledningen när efterfrågan på väntas ta fart, tillägger Vattenfall.

Gäller inte SMR

Om produktionspriset blir mycket högre än så blir investeringen svår att räkna hem. Enligt SVT har Vattenfall fått in prisuppgifter från leverantörer där produktionskostnaden för SMR landar på runt en krona/kWh. Men de uppgifterna avser storskalig kärnkraft, inte SMR:er, invänder Desirée Comstedt, ansvarig för utvecklingen av ny kärnkraft på Vattenfall.

– Och det är dessutom utan att man har fått till en riskdelning med staten. För det som händer med en riskdelning är att man får ner finansieringskostnaderna, säger hon till TT.

Men en riskdelning med staten är inte detsamma som att staten ska betala. Utan om man får in staten som garant kommer långivarna inte att kräva lika höga räntor, enligt Comstedt.

Förstudie klar

Just hur en sådan riskdelning ska se ut har en statlig utredare fått i uppdrag att se över. Men det kan till exempel betyda att Vattenfall garanteras ett fast framtida elpris på den produktion som levereras. Och då kommer enligt Comstedt den samlade produktionskostnaden att bli lägre än de angivna nivåerna runt en krona/kWh.

Vattenfall står i begrepp att presentera sin förstudie om att bygga ett antal SMR:er invid de befintliga reaktorerna i Ringhals.

– Förstudien är avslutad, den ska presenteras för styrelsen i början februari, säger Desirée Comstedt.

Först därefter kommer slutsatser från den interna rapporten att presenteras. Parallellt pågår inom bolaget ett förberedelsearbete inför att skicka en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att bygga nya reaktorer, enligt Comstedt.