Ny utredning visar: Så mycket har klyftorna ökat på 20 år

Uppdaterad 2023-02-22 | Publicerad 2023-02-21

Många av svenskarna med lägst inkomst har fått ungefär 1 000 kronor mer att röra sig med – de senaste 20 åren.

Det visar en ny Katalys-utredning som har kollat på de växande klyftorna i samhället.

– När jag fick tabellen började jag gråta, säger S-debattören och Katalys-chefen Daniel Suhonen.

I dag finns runt 500 svenska miljardärer med en beräknad samlad förmögenhet på över 3 500 miljarder kronor.

Det är mer än vad de runt sex miljoner svenskar med lägst förmögenhet har tillsammans.

I en ny utredning har den fackliga tankesmedjan Katalys, och rapportförfattarna Markus Kallifatides och Stefan Sjöberg, beräknat hur ojämlikheten har utvecklats i Sverige under perioden 1980 till 2020.

Katalys-chefen Daniel Suhonen på Socialdemokraternas partikongress 2019.

”Breda skikt i befolkningen”

Enligt Katalys chef, den socialdemokratiska opinionsbildaren Daniel Suhonen, ville de undersöka det som han kallar en ”allmän sanning” om att alla i Sverige har fått det ekonomiskt bättre de senaste decennierna.

– Det är klart att det spelar roll att svenska löntagare har fått reallöneökningar. Det är en otrolig viktig grej, men det är samtidigt uppenbart att det inte är hela sanningen för stora befolkningsgrupper.

Daniel Suhonen uppger att rapportens resultat är högst nedslående.

– Jag är ganska luttrad. Men när jag fick den här tabellen så började jag gråta. För bakom de här siffrorna finns inte en liten marginell grupp som har halkat efter. Det vi pratar om här är breda skikt i befolkningen. 20 procent som inte har fått vara med i de här sista 20 årens goda tider.

Det Daniel Suhonen hänvisar till är den beräkning som visar att under de senaste två decennierna har den femtedel av befolkningen med lägst disponibla månadsinkomster efter boendeutgifter fått ungefär 1 000 kronor mer i plånboken.

Varnar för ”allvarliga konsekvenser”

För den femtedel som har högst inkomster har det enligt Katalys rapport under samma period gett 25 000 kronor mer.

– Det som siffrorna visar är hur de här djupa skillnaderna i det svenska samhället har växt fram. Jag tror personligen att många människor förstår att om den här utvecklingen fortsätter och klyftorna blir än större så får det väldigt allvarliga konsekvenser.

Daniel Suhonen menar att de ökande klyftor som rapporten visar på har haft omfattande påverkan på det svenska samhället.

– Jag tror att det på något sätt berättar vad som har hänt i Sverige. Det är som en bordsskiva som hamnat i obalans där porslinet börjar ramla ut över kanten. Vissa har fått väldigt mycket genom bostadsaffärer och löneinkomster, men också av samhällets skattesänkningar.

Enligt rapporten har samtidigt utvecklingen med kapitalvinster starkt bidragit till att klyftorna växt. Enligt Katalys har en knapp procent av befolkningen kapitalvinster på 150 miljarder per år, medan 90 procent av befolkningen har noll kronor. Det samtidigt som de totala välfärdsatsningarna nu är 260 miljarder kronor mindre per år jämfört med 1980 års nivå.

– Det blir en hävstång där de som har mycket pengar kan köpa till sig och komplettera upp de brister i välfärdsstaten som de inte är nöjda med. Det blir en väv av ojämlikhet och orättvisor som sammantaget ger bilden av att Sverige inte är på väg åt rätt håll.

– Om jag för tjugo år sedan sett var vi är nu hade jag konstaterat att det här kommer inte vara bra för att skapa ett välfungerande samhälle, säger Daniel Suhonen.