Klubbarna på Rhodos räknar med anstormning av unga

Snart öppnar Pepes Bodega och Grabbarna Grus för säsongen

RHODOS. Den beryktade bargatan ligger tom och tyst. Men klubbarna förbereder sig på en invasion av festsugna ungdomar när flygen släpps på.

– Folk är villiga att ta risken att få corona för att komma iväg från Sverige, säger Axel Öberg, 22.

Mannen har en liten hund i ett koppel och en godispåse som han fått levererad från Sverige i handen. Det finns något förväntansfullt i blicken när han tittar ut över de rätt glåmiga gränderna.

– Alltså, en vanlig kväll hade det varit tusentals människor här. Det hade varit så trångt att man knappt skulle ha kunnat röra sig.

Han vill inte säga vad han heter, men han berättar att han jobbar med att ordna fester på bargatan som ligger i den nordvästra delen av Rhodos stad.

– Vi har märkt av ett enormt ökat tryck när det gäller förfrågningar. De som är allra mest på är studenter som inte fått fira i Sverige. Nu vill de komma hit och gå all in, festa och ha kul.

Hotellen är fullbokade

Den här sena fredagskvällen är allt stilla på gatan. De skandinaviska klubbarna Hakuna Matata, Grabbarna Grus och Tre Kronor liknar mer övergivna industrilokaler än pulserande danspalats. Uteserveringarnas tomma bord ser rätt dystra ut. Framför en av dem ligger en hög med brädor och annan bråte.

Bargatan på Rhodos är nästan helt tom. I morgon öppnar första klubben på gatan.
Bargatan på Rhodos är nästan helt tom. I morgon öppnar första klubben på gatan.
Pepes Bodega på bargatan Orfanidou i Rhodos stad en normal sommardag.
Pepes Bodega på bargatan Orfanidou i Rhodos stad en normal sommardag.

Även det kanske mest kända utestället, Pepes Bodega, är igenbommat. Framför det nerdragna ståljalusiet har en grupp ungdomar slagit sig ner. De flesta är säsongsarbetare som precis kommit till ön. De dricker Rekorderlig cider med smak av skogsbär och pratar om i sina förväntningar.

– Hakuna Matata öppnar på lördag. Det kommer att bli fett, säger en kille.

– Jag har hört att hotellen här runtomkring är fullbokade hela augusti. Folk är sugna på att komma hit och röja runt, säger en annan.

22-åriga Trelleborgaren Axel Öberg njuter av några dagars semester innan han ska börja jobba med att locka folk till festerna på bargatan.

Axel Öberg ska jobba på Rhodos under sommaren och ser fram emot öppningen. Men just nu har tar han det bara lugnt och passar på att ha lite semester.
Axel Öberg ska jobba på Rhodos under sommaren och ser fram emot öppningen. Men just nu har tar han det bara lugnt och passar på att ha lite semester.

– Troligtvis kommer det bli full fart när restriktionerna släpps den 15 juli. I Sverige har man ju inte kunnat gå på nattklubb på länge, så jag har hört att många är peppade på att komma ner.

Det här är Axels andra säsong på Rhodos. Jämfört med förra året är inte mycket sig likt.

– Stämningen är mycket lugnare här nu. Men det är ju inte så konstigt eftersom nästan inget är öppet. Om några veckor kommer det nog se helt annorlunda ut.

Hur tänker du kring risken för spridning av corona om det blir fullt med folk?

– Det är klart att den finns. Men det har bara varit ett fåtal fall här på ön. Har man testat positivt måste man såklart ta det på allvar, även om man bokat en resa.

”Måste ha respekt för viruset”

Mannen med hunden och godiset säger att klubbarna vidtagit flera åtgärder för att minska risken för att coronan sprids bland ungdomarna som kommer hit.

– Vi ska ha massor av dagsfester utomhus. De brukar vara jättepopulära, och det är ju mindre risk för smitta ute än inne.

Men inomhusklubbarna kommer också vara öppna?

– Ja.

Hur ser du på ert ansvar för att begränsa smittan?

– Det är klart att man måste ha respekt för coronaviruset, och vi hoppas såklart på att det inte ska bli någon ökning av antalet fall. Men jag tror inte att det kommer att gå att stoppa ungdomarna från att komma hit. De vill festa, och de tänker inte så mycket på riskerna.

Bargatan Orfanidou i Rhodos stad.
Bargatan Orfanidou i Rhodos stad.

PODD Studie pekar på att dubbelt så många kan vara immuna mot covid-19

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu