Mamma, därför är du värd en högre lön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-06

Coachen: Att få barn gör dig bättre på ditt jobb

Känns det tungt att komma tillbaka från föräldraledigheten?

Lugn.

Föräldraskapet ökar din kompetens på jobbet, säger företagscoachen Tiina ­Bruno.

Hennes kurs för karriärsugna mammor drar nu fulla hus.

Tänk att du har varit inne i föräldrabubblan ett tag. Kanske några månader, kanske ett helt år eller ännu längre. Du har pratat bajs, blöjor och barnmat. Du har haft tid att mysa och koncentrera dig på att vara mamma eller pappa fullt ut. Och så ska du plötsligt spräcka den där bubblan och ta dig tillbaka till jobbet igen.

–?Då är det vanligt att känna att du ligger efter och har missat en massa. Men då ska du tänka precis tvärt om. När du har varit hemma med barnen har du lärt dig mycket som man kan använda i karriären, säger Tiina Bruno.

Hon påpekar att det som faktiskt efterfrågas på dagens arbetsmarknad är mycket av det som man tränar som förälder. Man blir mer organiserad, effektiv och kreativ. Man har tränat på att arbeta under stress och man blir bra på att hantera kaos och konflikter.

Skickade sin fru

Ett exempel som hon brukar ta upp är en ledarkurs för skandinaviska verkställande direktörer som hölls för några år sedan. Redan första dagen skilde en kvinna ut sig. Hon blev vald till gruppledare och fick högsta betyg i att kommunicera, delegera, coacha och så vidare. När deltagarna avslöjade sina identiteter visade det sig att kvinnan inte alls var vd, utan hemmafru, vars man, chefen för SAS i Norge, hade blivit tvingad att ställa in sin medverkan och i stället skickat sin fru.

Ett talande exempel, menar Tiina Bruno som tycker att den som kommer tillbaka från ledigheten till och med ska begära löneförhöjning.

–?Gå in till chefen och lyft fram tre egenskaper som du tycker att du har utvecklat i ditt föräldraskap, säger hon.

Helena Selinder är en av alla småbarnsmammor som kämpar för att hinna med både barn och karriär. Hon jobbar heltid med personalfrågor på bemanningsföretaget Adecco, hon har två barn och ett hus att sköta om. Det var hennes chef som tipsade henne att gå på Tiina Brunos kurs som arrangeras av företaget 4good. Och Helena är nöjd med beslutet.

–?Man tar sig sällan tid för att reflektera och se saker och ting ur ett större perspektiv. Men det har jag verkligen gjort nu, säger hon.

Vardagslyckan

Så här i efterhand har hon insett att hon faktiskt blivit mycket bättre på många saker sedan hon fick barn. Något som hon kanske inte insåg direkt efter mamma­ledigheterna.

–?Jag har blivit mycket mer ­effektiv och lösningsfokuserad. Dessutom har jag blivit bättre på att läsa av människor och att ta beslut, säger Helena.

Genom kursen har hon också lärt sig att tänka i nya banor för att hinna med allt. Att släppa kontrollen och att våga delegera en del uppgifter. Att kanske låta barnen hjälpa till att städa, att be den andra partnern packa barnets väska eller att få hjälp av en kollega att lösa en arbetsuppgift.

–?Det har inte varit helt lätt, eftersom jag är en kontrollmänniska. Men sätter man aldrig dammsugaren i barnens händer, så lär de ju sig inte, säger hon.

En annan lärdom är att uppskatta det lilla i arbetsveckorna. Vardagslyckan som hon kallar det:

–?Det är inte så ofta man åker på den där kryssningen till Bahamas, så det är väldigt dumt att inte njuta av vardagen. Både på jobbet och hemma.

Prioritera bort

När Söndag besöker kursen sitter Helena Selinder och ett tjugotal andra kvinnor från en mängd olika arbetsplatser och spånar på vad de kan delegera i sin vardag.

”Vill inte och måste inte diska”, skriver någon. ”Måste, men vill inte betala räkningarna”, skriver en annan.

–?En del saker som man varken vill eller måste göra kanske man kan prioritera bort eller be någon annan göra. Det blir ofta lätt att glömma bort vad man verkligen vill göra i mängden av måsten, säger Tiina.

På kursen har kvinnorna fått i uppgift att fundera hur en perfekt dag ser ut om ett år. Var bor man då? Vad jobbar man med? Vad ger lust och energi i vardagen?

–?Nästa steg blir att fundera över vilka förändringar som krävs för att nå den visionen, säger Tiina, som tycker att begreppet karriär borde omvärderas:

–?Att göra karriär handlar inte bara om befordringar och att tjäna mycket pengar. Det handlar om så mycket annat också. Gör man det man vill i livet har man lyckats. Då har man gjort livskarriär.

Följ ämnen i artikeln