Swedbankchefen: Vi är tillbaka i matchen

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-08-31

Swedbanks vd Jens Henriksson tycker att förtroendet kommit tillbaka. Arkivbild.

Swedbank har efter penningtvättskandalen i stort sett återtagit förlorade kunder och marknadsandelar.

– Vi börjar komma tillbaka i matchen igen, säger vd Jens Henriksson.

Den känsliga utdelningsfrågan är inte död – pengar finns.

Byken offentligt tvättad, covidkris och en allmänt jagad bank toppat med mångmiljardböter i våras. Det har varit en tuff tid för Swedbank att komma igen. Men det har banken gjort nu, tycker Jens Henriksson i en intervju med TT ganska precis ett år efter att han utnämnts.

– Vi börjar bli ledande igen. Från att tidigare legat kraftigt under våra marknadsandelar är vi tillbaka. Men vi ligger fortfarande lite under, säger han.

Marknadsandelen på bolån ligger på drygt 23 procent.

Låg efterfrågan

Han tycker sig känna, både personligen och enligt bankens undersökningar, att förtroendet för banken vänder tillbaka. 2019 var annars ett stormigt år där förra vd:n Birgitte Bonnesen och stora delar av styrelsen fick sparken för att ha stoppat huvudet i sanden när misstänkt kriminella miljarder slussades genom banken, framför allt i den baltiska verksamheten.

Sedan kom coronakrisen, som Jens Henriksson tycker banken klarat sig igenom bra. Men suget efter alla de lån som staten och Riksbanken ställde ut i krisens akuta skede kom på skam.

– I grunden har hela det svenska systemet fungerat bra. Men efterfrågan på lån blev inte så stor som till och med jag trodde att det skulle bli, säger han.

Fått för lite

Framför allt är det de större bolagen som fått hjälp av alla krispaket, enligt Henriksson.

– De riktigt små företagen har fått för lite stöd.

För privatkunderna har de mer akuta behoven klingat av i ökningstakt. Vid halvårsskiftet hade 38 000 Swedbankkunder fått anstånd med amortingar på bolånen. Nu är siffran lite drygt 40 000 i Sverige. De dagliga köpen via betalkorten är tillbaka på normal nivå medan kreditkortsanvändandet rasat med 25 procent, vilket till stor del hänger ihop med minskat utlandsresande, enligt Jens Henriksson.

Och för bankerna har krisen rent lönsamhetsmässigt knappast märkts av alls, än så länge. Swedbank har liksom de andra storbankerna, om än olika mycket, satt av miljardbelopp i befarade, men ännu ej i särskilt stor utsträckning realiserade, kreditförluster. Jens Henriksson vill inte gå in på i vilken grad de befarade låneförlusterna har förändrats till det bättre eller sämre.

Känslig fråga

Men en sak är säker. Swedbank har råd att betala utdelning till aktieägarna.

– Det finns pengar att dela ut, givet bankens starka kapitalsituation, men det ekonomiska läget är osäkert, säger Henriksson, men betonar att det är en styrelsefråga.

Frågan om utdelning är dock politisk väldigt känslig. I våras sköt bankledningarna på besluten till hösten med hänvisning till det ekonomiskt osäkra läget. Regering och Finansinspektionen har dock bestämt avrått från att bankerna betalar utdelning – och det gäller hela året ut.