Majoritet av LO-förbund bakom las-sväng

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-11-09

LO-borgen vid Norra bantorget upplyst av en röd fasadbelysning. Arkivbild.

LO är på väg att svänga i las-frågan, erfar Sveriges Radio Ekot.

På tisdagskvällen hölls ett extra styrelsemöte. Enligt uppgift till TT väntades en majoritet bland de 14 förbunden säga ja till den nya överenskommelsen med arbetsgivarna.

LO kan vara på väg att göra en U-sväng gällande las-frågan. Enligt Ekot finns en preliminär uppgörelse med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om omställningsförsäkringarna, vilket innebär att även LO ställer sig bakom förändringar i arbetsrätten.

En källa bekräftar för TT att det troligtvis finns en majoritet bland LO-förbunden för att ställa sig bakom uppgörelsen.

Inte Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm skrev i ett mejl till TT inför mötet att ”LO-styrelsen kommer senare i dag att diskutera och eventuellt fatta beslut om LO ska ansluta sig till huvudavtalet”.

”Byggnads kommer i så fall att reservera sig mot ett sådant beslut. Byggnads har hela tiden sagt nej till en överenskommelse som försämrar las”, skrev han vidare.

Lindholm tillade att ”ett eventuellt LO-styrelsebeslut kommer slutligen att avgöras av LO:s representantskap”.

LO:s presstjänst vill inte kommentera styrelsemötet under tisdagskvällen.

TT har sökt flera förbund. Transport, Seko och Pappers säger att de kommer att uttala sig om resultatet av mötet under onsdagen.

Fört förhandlingar

Svenskt Näringsliv vill inte kommentera om det finns en preliminär överenskommelse med LO.

Under hösten har LO och Svenskt Näringsliv fört förhandlingar kring omställningsförsäkringar och resultatet ska enligt Ekot betyda att överenskommelsen innebär bättre stöd till alla LO-fack, men mera generöst till de som antar las-avtalet på sitt avtalsområde.

Splittring i LO

Sedan tidigare har LO:s två största förbund, Kommunal och IF Metall, hakat på las-uppgörelsen som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK enades om för ungefär ett år sedan, och som sedan regeringen tagit fram lagstiftning kring. Flera LO-fack har samtidigt varit mycket kritiska mot försämringarna i anställningsskyddet som överenskommelse innebär.

I korthet kan uppgörelsen enklast beskrivas som att facken köper arbetsgivarnas rätt att i större utsträckning få välja vilka medarbetare som tvingas sluta vid neddragningar, mot att arbetstagarna får bättre omställningsförsäkringar vid uppsägningar.