Nya bolån ska amorteras

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2014-11-11

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procents belåningsgrad.

Och det kan innebära flera tusenlappar i höjda bolåneutgifter för framtida låntagare.

– Det här förändringarna kan ge oss en bättre amorteringskultur, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Aftonbladet.

Men Riksbankschefen Stefan Ingves är kritisk.

I dag presenterades resultatet av Finansinspektionens arbete med att se över hushållens skuldsättning.

Finansinspektionen kommer införa krav på att alla nya bolånetagare betalar av på sina lån.

Först ska lånen amorteras med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska 1 procent amorteras årligen ner till 50 procent av bostadens värde.

– Högt belånade hushåll har en tendens att bli nervösa vid ekonomisk oro, och därför minska sin konsumtion så mycket att man förvärrar en ekonomisk störning, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.

Huspriserna kan falla

Finansinspektionen tror att huspriserna kan påverkas av beskedet.

– Det kan påverka efterfrågan, i alla fall på dyrare objekt, säger Martin Andersson.

Men FI tror inte att det blir ras liknande de i Irland eller Nederländerna.

– Den maximala effekten vi har räknat fram är att priserna backar med 5 procent. Det är det värsta scenariot som vi ser. Det kan ställas i relation till att vi har sett ganska kraftigt ökade huspriser på senare tid, säger FI-chefen.

Enligt kritikerna kan hårdare amorteringskrav också göra att det blir svårare för unga att köpa sin första bostad.

De problemen skjuter dock Martin Andersson över till politikerna:

– Det finns en bostadsbrist och det behövs byggas mer bostäder. Det är ett politiskt problem. Vi kan inte lösa det genom att överbelåna unga människor.

Kan dra ner konsumtionen

Om huspriserna faller med 5 procent räknar FI:s chefsekonom Henrik Braconier med att det kan dra ned hushållens konsumtion med 0,5 procent.

– Det är inte oväsentligt och det är en av orsakerna till att vi tycker man ska gå försiktigt fram med det här, säger Henrik Braconier.

Han tillägger att hårdare amorteringskrav egentligen inte innebär en ökad kostnad för hushållen.

– Det ju egentligen ett sparande. Så man flyttar bara fram konsumtionen i tiden, säger han.

De nya reglerna kommer inte gälla om man exempelvis byter bank.

– Vi vill undvika inlåsningseffekter, säger generaldirektören Martin Andersson.

"Steg mot amorteringskultur"

Finansmarknadsminister Per Bolund välkomnar Finansinspektionens nya krav.

– Det är bra att Finansinspektionen kommer med förslag som kan ge oss en bättre amorteringskultur. Det är ett viktigt steg för att minska riskerna med den ökande skuldsättningen, säger han till Aftonbladet.

Bolund tror inte att förändringarna kommer att orsaka några större boprisfall. Inte heller anser han att detta kommer försvåra för förstagångsköpare.

– Att det är svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden är en utveckling som vi sett och som vi måste hantera oavsett detta. Vi måste jobba brett för att matcha utbud och efterfrågan och bygga mer bostäder, säger han.

Löfven: "en delikat situation"

Aftonbladet träffade statsminister Stefan Löfven i Oslo på tisdagen.

– Vi har länge följt den här situationen med ökad skuldsättning i svenska hushåll. Där finns det också skillnad, hur många skulle klara av och hur många skulle inte klara av en räntehöjning? Det gäller att inte bara se hela skuldmassan, säger han.

Samtidigt poängterar han att den sortens beslut som FI har tagit i dag är svåra, exempelvis gällande vilka som ska omfattas av de nya reglerna.

–  Det är en otroligt svår balansgång, en delikat situation. Men jag tycker att lösningen där man tittar på nya låntagare är bättre. Vi har varit tydliga med att vi vill inte förändra villkoren för människor som har tagit lån och som har byggt upp sin konsumtion utifrån vissa förutsättningar, säger Stefan Löfven.

"Mer behövs"

Riksbankschefen Stefan Ingves är också positiv till förslaget från FI. Men han anser att det kommer för sent, och han tror inte att det kommer att räcka.

– Det är bra jämfört med att inte göra något alls. Det är en välkommen åtgärd, men vi kunde ha gjort det för länge sedan, säger han till TT.

Ingves fortsätter:

– Skulderna kommer även forsättningsvis att växa snabbare än inkomsterna så mer behövs för att bromsa skulderna. Det handlar om en rad olika åtgärder, bostadsmarknaden i Sverige är inte i jämvikt, men också om avdragsrätten på räntor.

Men regeringen kommer inte att röra ränteavdraget, åtminstone inte i nuläget:

– I dagsläget är det inte aktuellt, men vi ska följa utvecklingen av hushållens skulder. Det är viktigt att inte vidta åtgärder som utlöser ett boprisfall eller finansiell instabilitet, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Ska ut på remiss

Finansinspektionens förslag ska nu ut på remiss. Arbetet med att ta fram detaljerna i de nya reglerna väntas ta några månader. Men redan nu säger FI att reglerna kommer att innehålla utrymme för hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi att göra uppehåll med amorteringarna.

Det kan till exempel röra sig om situationer där någon i hushållet blir arbetslös, sjuk eller avlider.

– Jag tycker det är positivt att FI ser behovet av flexibilitet vid exceptionella situationer, som sjukdom eller arbetslöshet. Det tror jag i grunden är bra och jag har fullt förtroende för att de kommer att komma med ett väl avvägt förslag, säger Per Bolund till TT.

Annika Creutzer, ekonomijournalist och privatekonomisk expert, anser att det är viktigt att reglerna blir tydliga.

– I grunden är det bra att vi lär oss att amortera. Men det här är ett grovhugget förslag från Finansinspektionen som nu ska debatteras och diskuteras. Det är bland annat viktigt att det blir tydligt vad som är ett nytt lån. Man ska inte straffas för att man jämför räntor och byter bank, säger hon.

Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån