Thedéen: Mycket stolt och hedrad

Joakim Goksör/TT

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2022-06-17

Det är dags för tronskifte på Riksbanken.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tar över som chef vid årsskiftet efter 17 år med Stefan Ingves

– Jag är mycket stolt och hedrad för att ha fått det här erbjudandet, säger han.

Det tog inte lång tid att bestämma sig, säger Thedéen vid en pressträff under fredagen.

– Jag svarade ja omedelbart. Det beror på att det här jobbet är ett, tror jag, väldigt spännande jobb, ett viktigt jobb och ett ansvarsfullt jobb.

– Jag ser fram emot att arbeta med all kvalificerad personal på Riksbanken. Inte minst ser jag fram emot att arbeta med direktionen, fortsätter han.

Erik Thedéen, som varit generaldirektör för Finansinspektionen sedan 2015, får ett sexårigt mandat som riksbankschef från årsskiftet. Fram till dess kommer Stefan Ingves fortsätta leda arbetet på Riksbanken.

– Mycket oväntat att det inte blev en kvinna, kommenterar Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist håller med.

– Men Erik Thedéen är en otroligt kompetent person, säger han.

Hök eller duva?

Bergqvist beskriver valet som ”alldeles utmärkt” och pekar på att Thedéen har en bred bakgrund både från marknaden, politiken och nu senast inom finansiell stabilitet på Finansinspektionen.

– Han har en palett av erfarenheter som jag tror kommer vara värdefulla i hans nya roll.

TT: Blir han en hök eller duva?

– Det blir intressant att se. Men penningpolitiken har redan fått en ny färdriktning och jag har svårt att se att han skulle innebära att den ändras. Snarare kommer han nog att understryka den rörelsen, säger Robert Bergqvist.

Alexandra Stråberg ser valet av Erik Thedéen som ”rimligt” då han påminner om Ingves och hon tror inte att valet kommer leda till några drastiska förändringar vad gäller förmågan att nå inflationsmålet.

– Erik (Thedéen) är en insider i svensk myndighetsvärld och det måste ses som ett konservativt val, säger hon.

Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea, har följt Riksbankens arbete i många år och han tror att Thedéen som chef kan innebära att Riksbankens direktion på marginalen släpper på den hårda fokus på inflationen som rått under Ingves ledning.

”På kort sikt kan det bli lite duvaktigt då Thedéen skulle kunna förespråka lite långsammare åtstramning, med tanke på den räntekänsliga ekonomin”, skriver han i en kommentar.

”Bred och djup erfarenhet”

Men på sikt kan det slå om i en hökaktigare hållning från Riksbanken, tror Isaksson.

”Thedéen kan tänkas vara benägen att hålla sig mer till högre styrränta och använda mindre stödköp”, skriver han.

Fullmäktige motiverar sitt beslut med att Erik Thedéen har ”bred och djup erfarenhet från den finansiella sektorn och från statlig förvaltning”.

”Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket”, skriver Stefan Ingves själv i en kommentar i ett pressmeddelande.

Fullmäktiges ordförande Susanne Eberstein (S) och vice ordförande Michael Lundholm (M) hyllar Ingves för hans insatser under åren.

”Under Stefan Ingves ledarskap har Riksbanken tagit stora innovativa steg, däribland utvecklingen av en eventuell e-krona. Hans engagemang att förklara och kommunicera centralbankens uppdrag, mål och beslut har bidragit till att göra Riksbanken mer transparent och tillgänglig”, skriver de i en gemensam kommentar.

”Mycket bra rekrytering”

”Genom sitt internationella arbete och stora kontaktnät har han därtill spelat en nyckelroll i arbetet att stärka såväl det svenska som det globala finansiella systemet efter finanskrisen”, tillägger de.

Finansmarknadsminister Max Elger (S) välkomnar Thedéen till det nya uppdraget.

”Jag vill gratulera Riksbanksfullmäktige till en mycket bra rekrytering. Jag känner Erik Thedéen som en högst kapabel statstjänsteman, som i sin roll på Finansinspektionen bidragit till ett mer stabilt finansiellt system i Sverige”, skriver han i en mejlad kommentar.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan angavs fel ålder för Erik Thedéen.

Följ ämnen i artikeln