Skuldkris drabbar välavlönade – söker hjälp

Anna Langseth/TT

Publicerad 2024-01-24

Personer med bra inkomster kontaktar nu Kronofogden. Det är en ny grupp.

– Väldigt mycket beror på att vi har levt gott under många år, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten.

Allt fler hamnar hos Kronofogden och skuldberget ökar. En ny grupp som hör av sig för att be om hjälp är personer med bra inkomster eller där hushållets ekonomi vilar på två personers löner.

– De har aldrig haft med Kronofogden att göra tidigare, men har belånat sig för mycket. Pengarna räcker inte till boendet med räntorna som går upp, matpriserna och elen, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten.

Kostnaderna för barnfamiljer har gått upp med tusentals kronor varje månad jämfört med 2022.

Rimliga hushållskostnader för en familj med två vuxna och två barn i åldern 12 och 15 år ligger på ungefär 28 800 kronor per månad utan att hyra, räntor eller semester med mera är inräknat, visar uträkningar som TT gjort utifrån Konsumentverkets beräknade hushållskostnader. 2022 låg de rimliga hushållskostnaderna för en sådan familj på 23 660 kronor.

Levt gott

Familjer som saknar ekonomiska marginaler hör nu av sig till Kronofogden.

– De vill ha rådgivning. Väldigt mycket beror på att vi har levt gott under många år. Vi har haft det bra ställt, men sedan slog pandemin till och efter den inflationen, höga räntor och högre matpriser.

Kronofogden kan ge tips, men ännu bättre är att vända sig till budget- och skuldrådgivare på kommunen som kan hjälpa till att planera och göra budget.

Det är också bra att kontakta den du har skuld hos och be om uppskov, enligt Davor Vuleta. Detta eftersom små skulder snabbt växer sig stora om de hamnar hos Kronofogden. En skuld på några hundralappar kan bli till tusenlappar på grund av räntor och avgifter.

– Om du inte kan betala en skuld på några hundralappar en månad är det inte troligt att du har tusenlappar över nästa månad.

Löneutmätning

Om skulderna inte betalas kan Kronofogden kontakta ens arbetsgivare och göra en så kallad löneutmätning. Det betyder att all din lön bortsett från existensminimum på ungefär 6 100 kronor för en ensamstående plus hyra går raka vägen till Kronofogden som betalar in dem till fordringsägarna.

Men har du ytterligare skulder eller avbetalningar någon annanstans riskerar du att behöva leva under existensminimum, eller inte kunna betala dessa så att de också hamnar hos Kronofogden.

Den som har så stora skulder att de inte går att betala tillbaka på många år kan ansöka om så kallad skuldsanering. Det betyder att du måste leva på existensminimum i fem år, men det är inte alla som beviljas skuldsanering.

– Vi är väldigt måna om att inte några skulder ska hamna hos oss, säger Davor Vuleta.

Följ ämnen i artikeln