Sverige går in i lågkonjunktur 2023

Publicerad 2022-12-21

Hög inflation och stigande räntor.

Det leder till att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur 2023, uppger Konjunkturinstitutet (KI).

”Det tar därefter tid för ekonomin att återhämta sig och lågkonjunkturen förväntas vara till och med 2025”, står det i ett pressmeddelande.

Den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur 2023.

Den kommer sedan att bestå ända till 2025.

Det är KI:s bedömning i rapporten Konjunkturläget som presenteras i dag.

KI konstaterar att de svenska hushållen är mer räntekänsliga än hushåll i andra länder, eftersom vi har hög belåningsgrad och korta räntebindningstider: ”Hushållen pressas från flera håll och deras reala disponibla inkomster minskar både 2022 och 2023. De drar därför ner på konsumtionen under den kommande vintern och våren. Det tar därefter tid för ekonomin att återhämta sig och lågkonjunkturen förväntas vara till och med 2025”, står det i ett pressmeddelande.

Erik Spector, enhetschef på KI.

Arbetslösheten kommer stiga

Redan nu går att se att hushållen är pessimistiska gällande det ekonomiska läget. KI mäter både hushållens och industrins syn på ekonomin och samtliga indikatorer faller från november till december.

Men inte bara hushållen har det tufft.

Just nu rapporterar många företag förvisso om brist på arbetskraft. Men när lågkonjunkturen slår igenom, vilket fördröjs lite för arbetsmarknaden, så kommer arbetslösheten att stiga eftersom efterfrågan på arbetskraft dämpas, uppger KI.

– Arbetslösheten stiger till över åtta procent under 2023 och utsikterna är dystra för BNP, säger enhetschefen Erik Spector på en presskonferens, enligt TT.

Allt detta ställer till det för Riksbanken, som beslutar om hur den svenska penningpolitiken bör utformas.

Höjer i februari

KI bedömer att Riksbanken kommer att behöva höja styrräntan i februari 2023 med 25 punkter, så att den hamnar på 2,75 procent istället för dagens 2,50 procent.

Därefter kan den börja sänkas mot slutet av året, när lågkonjunkturen är tydlig och inflationen gått ner till normala nivåer. I slutet av 2024 väntas styrräntan ligga på 1,75 procent, skriver TT.

Riksbankens mål är att inflationen ska vara 2 procent per år mätt med KPIF (konsumentprisindex med fast ränta). I dagsläget är inflationen enligt KPIF 9,5 procent.