Tack för lektionen

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2001-01-01

Aftonbladets Erland Huledal summerar ekonomiåret 2000

Det här var året då politikerna bestämt sig för att lära alla svenskar att spara i aktier.

Och de kunde inte valt ett bättre år.

Nu kanske du protesterar – 2000 har ju varit det värsta börsåret i mannaminne!

Just därför, säger jag då.

MAGISTERN Tack vare näringsminister Björn Rosengrens Telialansering lärde sig hela svenska folket att aktieinvesteringar är ett högriskprojekt. Tack för det!

Året inleddes med en fantastisk börsuppgång, som gjorde rekordmånga intresserade av begrepp som IT-index, konsultbolag, Nasdaq och p/e-tal.

Sen satte näringsminister Björn Rosengren igång en av statens största reklamkampanjer någonsin. Det kunde inte undgå någon att Teliaaktierna var till salu.

”Vi vill få folk som aldrig ägt en aktie förut att fundera på att göra sitt första aktieköp”, sa en av de ansvariga på näringsdepartementet.

Och om man frågade Björn Rosengren om han trodde att det skulle bli en bra affär att köpa Teliaaktier sa han tvärsäkert:

– Det är jag övertygad om!

Men redan då var raset i full gång.

Några månader senare började nästa stora statliga kampanj. PPM:s reklamfilmer lovade att vi skulle bli lika rika som Bert Karlsson bara vi valde pensionsfond.

Ganska snart kunde vi konstatera att det inte alls var sant. Världens börser hade fortsatt nedåt, och nästan alla PPM-fonder hade förlorat i värde. Liksom våra pensionspengar.

Nu förstod vi riskerna med aktier

Statens kampanjer lyckades. Nu är nästan alla svenskar aktieägare – antingen direkt eller genom fonder.

Men just tack vare att år 2000 var det värsta börsåret i mannaminne lyckades de också med det som ingen kursbok eller aktieskola i världen klarat av. Nämligen att få oss att verkligen förstå hur oerhört riskfyllt det är att satsa pengar på börsen.

Förståsigpåarna brukar ju säga att ”på lång sikt går aktier alltid upp”. Men det är en sanning med modifikation. Det är möjligen sant om man tittar på ett genomsnitt av väldigt många aktier, till exempel alla bolag på Stockholmsbörsen. Och om ”lång sikt” betyder 30–40 år. Tokyobörsens index till exempel har gått ner med över 50 procent sedan 1990.

Vad kan vi då vänta oss av det nya år som börjar om några timmar?

Visserligen har vi lärt oss i år hur svårt det är att förutsäga framtiden – knappt ens apor lyckas ju hitta aktierna som går upp. Men jag ska ändå våga mig på några optimistiska förutsägelser:

Skatten sänks. EU och den ökade rörligheten över gränserna tvingar regeringen att sänka alkoholskatten. Och kanske kapitalskatterna.

Bankerna blir bättre. Konkurrensen från Ica och LO tvingar storbankerna att ge oss vanliga kunder bättre – och mer begripliga – villkor.

Kurserna kommer att gå upp? och ner? och upp?

Börskurserna går upp. Och ner. Och upp igen. Och ner och ? Men om ett år ligger Stockholmsbörsens index högre än i dag. Tror jag.

PPM är fortfarande ett hett samtalsämne. ”Varför valde jag den premiepensionsfonden?” ”Ska jag byta fond nu?”

Den 18 december nästa år kommer förresten PPM att betala ut de första hundralapparna till några nyblivna pensionärer.

Det och många andra viktiga datum som gäller din ekonomi kan du se i vår almanacka här intill. Klipp ur och spara!

Och varje vecka hela året kommer du förstås att få de viktigaste nyheterna och de bästa råden om din ekonomi här i Aftonbladet – både på nyhetssidorna och på helgens ekonomisidor.

Redan på lördag kan du läsa om börsexperten som hittade vinnaraktierna för ett år sedan – nu ger han sina bästa aktietips för 2001.

Gott nytt år!

Fotnot: ”Mannaminne” innebär i det här fallet tio år.

Årets

Erland Huledal

Följ ämnen i artikeln