Ny typ av hus utan bygglov

Publicerad 2014-02-06

Redan i sommar kan mängder av villa- och sommarstugeägare uppföra ett till litet hus på sin tomt, enligt regeringen.

Från och med den 2 juli blir det tillåtet att bygga ett 25 kvadratmeter stort bostadshus som kan användas som permanentbostad utan bygglov. Det krävs dock att man gör en anmälan och att huset är ett komplement till ett befintligt bostadshus som har bygglov.

Det blir också tillåtet att utan bygglov bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter eller inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus, enligt lagrådsremissen.

Gamla regler kvar

Nuvarande regler för friggebodar behålls men det blir alltså möjligt att bygga både ett 25 kvadratmeter stort komplementbostadshus och en 15 kvadratmeter stor friggebod, enligt bostadsminister Stefan Attefall.

– Det här är en viktig reform för mängder av villa- och sommarstugeägare, och något som de kommer att få nytta av redan nu till sommaren. Föreslagen innebär väsentliga lättnader för den enskilde att kunna uppföra ett till ett litet hus på tomten, bygga ut sitt hus eller inreda en bostad, till exempel till ett tonårsbarn, utan att behöva söka bygglov, säger Stefan Attefall i ett uttalande.

Starkt stöd bland villaägare

Villaägarnas riksförbud välkomnar det nya förslaget.

– Villaägare kan bygga utan bygglov och bygga till en extra bostad om de vill åt barn som blivit äldre. Det är bra för hela bostadsmarknaden där vi får en lättnad nu. Det här är ett förslag som bara har vinnare, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna, som även uppskattar att lagändringen ger 150 000-200 000 nya bostadstillfällen.

Och förslaget har starkt stöd bland husägare, visar en undersökning från Villaägarna. 90 procent av organisationens medlemmar är positiva till möjligheten att öka storleken på friggebodarna.

– Det här är spännande och jättebra för fastighetsägaren. Det kan ge upphov till många intressanta mindre hus i symbios med huvudbyggnaden, säger Sylvia Neiglick, arkitekt och formgivare på Kjellander och Sjöberg, som jobbat mycket med friggebodar.

Förödande för villaområden

Men det är framför allt för sommarboenden hon ser stora möjligheter.

– Ofta har man stora tomter och det är väldigt svårt att få byggnadslov. Och för ett sommarboende är 25 kvadratmeter inte så lite.

I tätorter och städer kan förslaget sätta grannsämjan på prov.

–  Det kan bli förödande i tätbyggda radhus- och villaområden. Det rör sig om en stor volym på en liten tomt. Det jag reagerar mest mot är den extra metern på höjden. Gör du ett långsmalt hus som är fyra meter högt blir det en rejäl vägg mot grannen. Det finns många enplanshus som är lägre, säger Sylvia Neiglick.

Kommer försäljningen av "attefallshusen" explodera?

– Jag vet inte om man vågar tro att förslaget går igenom. I alla andra sammanhang skärps reglerna, säger Sylvia Neiglick.

Följ ämnen i artikeln