Läge att förhandla om boräntan

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2014-07-11

Efter Riskbankens räntebesked i våras utbröt ett räntekrig mellan bankerna.

Boräntorna sänktes i en strid ström och ligger fortfarande kvar på rekordlåga nivåer.

Det innebär ett gyllene läge att förhandla om räntan.

Riksbanken lät den rekordlåga styrräntan ligga kvar i sitt senaste räntebesked.

Och bankerna har kvar sina låga bolåneräntorna. De har till och med sänkt de långa bolåneräntorna – eftersom de förväntar sig att räntorna fortsätter att vara låga.

Det här gör att många "glömmer" bort att pruta på boräntan. Eller inte orkar eftersom man ändå inte betalar så mycket i räntor.

Samma skillnad

Men även om du betalar extremt lite för det bolån idag, är det värt att tänka på att skillnaden i pengar är lika stor med låga som med höga räntor.

Vill du förhandla om din ränta är rådet från experterna att prata med flera banker. Ta också reda på aktuella räntor hos olika banker och vilka räntor andra har fått.

Helkund

Innan förhandlingen bör du fundera på om det är värt att flytta andra tjänster för att få rabatt.

– Ju mer attraktiv du är som kund, desto mer anstränger sig banken att erbjuda ett attraktivt erbjudande, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, till TT.

Du bör också överväga om du vill bli helkund hos en bank och få ett paketpris, eller om du vill ta det billigaste priset för varje tjänst hos olika banker.

”Hushållet en kassako”

Bolånekunder som har en belåningsgrad under 75 procent har chansen att förhandla sig till en bra ränta, enligt Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarna till TT och fortsätter:

– I det läget är bankens risk mycket låg och hushållet en kassako.

Hos flera banker är den bundna räntan nu lägre än den rörliga.

Aftonbladet Spara smart

Följ ämnen i artikeln