Deras drömhus kan gå förlorat

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2010-07-09

Mathias och Emma är
bolånetakets förlorare

De unga drabbas hårdast av bolånetaket.

Emma och Mathias har sparat i åratal – men nu kan planerna om ett drömhus vara borta.

– Vi kanske måste köpa ett renoveringsobjekt, säger de till Aftonbladet.

Tillsammans har Mathias Karlsson, 27 år, och Emma Björck, 23, sparat pengar med ett enda mål; att köpa ett hus hemma i Lidköping.

De har också samlat in nog med pengar till en handpenning – på tio procent. De nya bolånereglerna gör att pengarna nu inte kommer att räcka till.

Vill rota sig

– Vi vill rota oss och köpa ett hus, men går vi förbi 1 oktober får vi vända om och tänka på lägenhet i stället. Det blir för dyrt för oss, säger Mathias till Aftonbladet.

De har fått lånelöfte av banken som gäller till november och Finansinspektionens beslut gör att löftet fortfarande gäller på de gamla premisserna. Men nu har Mathias och Emma bråttom.

– Det är en väldigt tuff marknad som det är och de sista huset vi tittade på gick för 1,8 miljoner och det blev för dyrt för oss. Vi blir lite stressade då vi måste hitta ett hus vi verkligen vill ha, vinna budgivningen och få det.

Akut läge

Har paret inte lyckats köpa ett hus innan lånelöftet gått ut måste de ansöka om ett nytt – och då kommer de nya reglerna att gälla.

– Ja, det börjar bli ganska akut om vi ska skaffa någonting. Annars måste vi kanske köpa ett renoveringsobjekt, säger Mathias.

Alternativet att ta ett dyrt blancolån – ett lån utan säkerhet – är inget som lockar Emma och Mathias.

– Det känns som att tanken med det bara är att bankerna ska tjäna pengar. Skulle det hända något oväntat för oss så skulle vi hamna i en riktig ekonomisk kris. Det gynnar ju ingen och skapar bara en konstig lånemarknad.

– Vi har räknat mycket fram och tillbaka på ett hus i dag. Skulle vi låna som vi maximalt kommer att klara av kanske driftkostnad och rena fasta utgifter på huset hamnar på 17 000 kronor varje månad, säger Mathias.

Lite pengar över

För Emma och Mathias som arbetar som förskolelärare respektive brandman skulle det inte bli mycket pengar över att leva på eller att spara undan.

Trots Finansinspektionens försäkringar om att de nya reglerna är till för att skydda unga på bostadsmarknaden känner paret sig inte nöjda.

– För de som köper för första gången och inte har rika föräldrar är jag tveksam till om det kommer att lösa sig, säger Mathias.

Nya regler för bostadslån

Finansinspektionen har beslutat om ett allmänt råd för lån bostadslån. Enligt de nya reglerna får ett lån inte överstiga 85 procent av den belånade bostadens marknadsvärde.

Bostadslånen utgör den största delen av svenska hushållens totala skuldsättning. Syftet med reglerna är att öka konsumentskyddet och förhindra en osund utveckling på marknaden.

Finansinspektionen hoppas att en lägre belåningsgrad ska gör låntagare bättre rustade för svängningar på bostadsmarknaden och skapa bättre skydd för framtiden.

De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober 2010. Finansinspektionen tror inte att de nya reglerna kommer att påverka bostadsmarknaden i någon större skala.

Källa: Finansinspektionen

Följ ämnen i artikeln