Efter höjda elpriset: Populära frukostbrödet blir dyrare

Så mycket dyrare blir din limpa

Av: 

Mikaela Somnell

Energi & råvaror

Snart kommer de rekordhöga elpriserna att avspeglas på svenskarnas frukostbord.

För att kompensera de ökade kostnaderna höjer bagerijätten Pågen priset på alla sina bröd – inklusive bästsäljaren Lingongrova.

– Det känns mindre bra, säger Berith Apelgren på Pågen.

Elen är dyrare än någonsin. När priset var som högst under måndagen kostade den 4 kronor/kWh i södra Sverige och 3,6 kronor/kWh i norra Sverige.

Kallt och vindstilla väder i kombination med höga elpriser på kontinenten, samt att man denna vecka lägger is över flera Norrlandsälvar, pekas ut som de huvudsakliga orsakerna.

Detta får nu ringar på vattnet, på flera håll. Brödproducenten Pågen kommer att höja priset på sina bröd, bland annat den populära frukostlimpan Lingongrova.

Enligt Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen, kan konsumenterna räkna med ett par kronor dyrare limpor.

Informationschefen Berith Apelgren.

– Det är våra kunder, livsmedelskedjorna, som sätter priserna i butik. Men vi tror att det kommer bli 1-2 kronor dyrare per bröd.

”Behöver el”

Berith Apelgren understryker att prishöjningen inte är unik för Pågen, utan något som de flesta producenterna tvingas till på grund av energikrisen och de svaga skördarna som skapat råvarubrist.

– Vi är en av alla aktörer som påverkas av detta i och med att det är ovanligt höga råvaru- och energipriser. Vi bakar bröd och behöver el. Det är omvärldsfaktorer som gör att vi måste öka priset.

Att elpriset nu slår mot vanliga konsumenter tror Berith Apelgren kan bli en ögonöppnare för många.

Den folkkära brödsorten Lingongrova.

”Är väldigt greppbara”

– Elpriserna är väldigt greppbara för konsumenten. Många tänker nog till om julstjärnor ska vara tända när det är så dyrt. Det är något alla kan relatera till, säger hon och fortsätter:

– Det man kanske inte har tänkt på innan är att 50 procent av all svensk mat produceras i Skåne. Nu visar det sig att det här inte bara handlar om dyrare elräkningar i södra Sverige utan nu blir matpriserna dyrare i hela Sverige.

Om elpriset är tillbaka på mer normala nivåer tror Berith Apelgren att även brödpriserna kommer att bli billigare igen.

– När insatsvarorna blir billigare blir maten billigare. Vi får hoppas att det blir en förändring.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Då faller elpriset igen – efter galna måndagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Energi & råvaror

Elpriser

Sverige

Pågen