Byggbranschens kris förvärras: ”Värre än på 90-talet”

”Allt har gått så fort”

Publicerad 2023-09-29

Snickarkrisen fortsätter.

Nu ser tidigare anställda på byggföretag sig om efter andra branscher.

– Många är bedrövade, säger Klas Holm, förtroendevald för GS-facket.

I augusti ökade konkurserna inom byggindustrin med 48 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt statistik från UC. Marknaden för småhustillverkare har beskrivits som ”död”.

– Läget nu är värre än 90-talet. Och då var det total katastrof, säger Klas Holm.

Holm är förtroendevald för GS-facket på småhustillverkaren Anebyhus och har dagligen kontakt med de som varslats i och med konkursbeskedet. Han har varit med förr under 90-talets hårda slag mot byggbranschen.

– De flesta fick då slå igen och det tog ytterligare femton år att återhämta sig.

Han beskriver den senaste tidens utveckling som chockartad.

– Allt har gått så fort, från att vara en fungerande verksamhet med nästan 300 anställda till att inget finns kvar. Jag har ju varit med tidigare, men jag mår ändå lite dåligt, säger han.

Klas Holm beskriver läget i småhusbranschen som värre än på 90-talet.

Rekonstruktion och konkurs

Anebyhusgruppen hör till den drabbade skaran och tvingades till slut kasta in handduken när beslut om konkurs togs i Växjö tingsrätt i slutet av augusti.

Bolaget har funnits sedan 1945 och har fabriker i småländska Åseda och Klöverfors. Förra året hade de omkring 230 anställda men sedan dess har företaget gått igenom varselvågor och rekonstruktion.

I augusti i fjol varslades en tredjedel av arbetsstyrkan och ett halvår senare genomgick företaget rekonstruktion med fler varsel. Ett åttiotal anställda hänger nu löst om bolaget inte blir uppköpt.

Hade inte råd med mat

Men än så länge har inte Klas Holm hört något nytt om en möjlig köpare.

– Många är bedrövade, riktigt illa var det under tiden då vi inte fick ut någon lönegaranti, säger Klas.

Under rekonstruktionen i januari hade det gått bra, då fick de varslade snickarna från Anebyhusgruppen lönegarantin utbetald av Länsstyrelsen bara dagar efter att rekonstruktionen satt igång.

Men efter konkursbeskedet förra månaden sa Länsstyrelsen att man skulle ha problem att betala ut lön på grund av de många konkurserna, enligt Klas.

– De sa att det kunde ta mellan en vecka till sex månader. Nu tre veckor senare har det gått bra och vi har fått lön, men många mådde dåligt och hade inte råd med mat på bordet.

Flera orsaker bakom krisen

Siffror från Boverkets senaste prognos visar att antalet påbörjade småhus sjunker till hälften under 2023 jämfört med föregående år. Och intresset fortsätter vara svalt för småhusbyggande. Nästa år väntas det fortsätta sjunka till 5 000 påbörjade nybyggnader av småhus i Sverige.

Orsakerna bakom branschens kris är flera. Boverket uppger att den snabba förändringen i inflationen och det stigande ränteläget får bostadsbyggandet att bromsa in hårt.

De höjda byggmaterialkostnaderna har sedan pandemin bitit sig fast. Trots att de bara ökade med drygt en procent sedan juni i fjol, har kostnaderna sedan pandemin gått upp med 38 procent.

Dessutom har hushållen en försvagad köpkraft.

Boverkets prognos för antal påbörjade bostäder mellan 2022–2024.

”Finns ingen framtid”

För att sysselsätta sig själv städar Klas Holm, renoverar huset och hjälper sina vänner som är i samma situation som han själv.

Men i januari går den statliga lönegarantin ut för Klas.

– Då blir det en helt annan verklighet, säger han.

Det tar lång tid från ax till limpa i småhusbranschen. Från inkommen order till att Klas och hans kollegor kan börja bygga hus tar det ett tag, säger han.

– Även om vi skulle få in en massa ordrar nu så tar det ett år innan man kan börja producera.

Klas Holm ser mörkt på framtiden för branschen.

– För tillfället tror jag inte att Anebyhusgruppen har någon framtid och även för andra företag är det väldigt svårt just nu.

– Just nu kollar alla på andra branscher och försöker hitta någonting, framförallt inom metallindustrin.

Följ ämnen i artikeln