SAS-strejk närmar sig – deadline timmar bort

Tidsfristen löper ut vid 12.00 – skulle påverka tusentals varje dag

Publicerad 2022-07-04

Deadline har passerat.

När som helst kommer beskedet om det blir pilotstrejk eller inte – så vida inte förhandlingarna skjuts upp ytterligare.

Bryter en strejk ut kommer hundratals flyg ställas in de kommande dagarna.

Först löpte tidsfristen ut förra onsdagen, den 29 juni. Sedan har den flyttats fram gång efter annan.

På lördagen kom det senaste beskedet att förhandlingarna skjuts upp ytterligare. Ny deadline var satt till 12.00 i  dag, måndag. Därefter kan 900 SAS-piloter gå ut i strejk.

– Det går framåt. Det är svårt att säga att vi är samstämmiga, men vi önskar båda att fortsätta, sa SAS förhandlingschef Marianne Hernæs på lördagen.

PLUS: Kolla själv: Så drabbas du av en SAS-strejk

På söndagen var buden från de olika sidorna motstridiga. Men enligt åtminstone pilotfacket syntes då en framgång i samtalen.

– Vi jobbar i ett bra tempo, så det finns åtminstone utveckling och vilja på båda sidor. Det betyder inte att man är överens om allt, det är fortfarande många punkter som kräver en lösning, sade Levi Skogvang, ledare för SAS Norges pilotförening enligt TT.

SAS förhandlingschef Marianne Hernæs hävdade å sin sida att parterna alltjämt står långt ifrån varandra.

Förhandlingsledaren Marianne Hernæs möter pressen  utanför Näringslivets hus i Stockholm

När förhandlingarna drog igång igen på måndagsmorgonen sa Marianne Hernæs att de inte vill att skjuta på beskedet ytterligare.

– Det ska mycket till för att vi ska välja att skjuta på ytterligare. Det måste finnas ett förtydligande för våra passagerares skull. Det är ingen idé att skjuta upp och skjuta upp, så länge vi är långt ifrån varandra, sa SAS förhandlingschef Marianne Hernæs till pressen, enligt norska tidningen Dagbladet.

Pilotsidan har dock öppnat dörren för att fortsätta förhandlingarna efter dagens deadline.

Det handlar konflikten om

Enligt pilotfacket handlar konflikten med SAS om att de 560 piloter som varslades under pandemin inte har återanställts. I stället har SAS använt sig av piloter från två dotterbolag som fungerar som bemanningsbolag.

Förhandlingar mellan de nordiska pilotföreningarna och SAS har pågått sedan i höstas. I mars i år löpte piloternas gamla kollektivavtal ut, och de har inte kommit överrens om ett nytt.

Om en strejk skulle bryta ut kommer det att påverka 200–250 flygningar och upp emot 30 000 passagerare dagligen.

SAS kommunikationschef Karin Nyman.

”Mycket allvarligt”

Det skulle kunna bli förödande för SAS, som redan före strejkvarslet är i en djup ekonomisk kris.

– Det vore mycket allvarligt för dem. De måste få igenom sitt sparpaket, SAS forward, och få in nytt kapital. Om SAS förlorar förtroendet på grund av en strejk så vill nog inte kreditgivare avtala med dem, har Hans Jørgen Elnæs, oberoende flyganalytiker tidigare sagt till Aftonbladet.

Även SAS har sagt att en strejk skulle drabba bolaget hårt.

– Vi har en svår situation men har också lagt en plan framåt för hur vi ska ta oss ur det här. Men att i det läget, mitt i högsäsong, få en strejk skulle vara oerhört olyckligt, har kommunikationdirektören Karin Nyman sagt.

Aftonbladet har sökt SAS och Svensk pilotförening på måndagen.

Följ ämnen i artikeln