”Coronavaccinet är bra för julhandeln”

Uppdaterad 2020-11-10 | Publicerad 2020-11-09

Nyheten om ett första möjligt coronavaccin är bra för julhandeln, anser Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Han tror att fler kommer att våga köpa många klappar.

– När framtidstron kommer tillbaka är hushållen villiga att öppna plånboken.

Läkemedelsföretaget Pfizers uppgifter på måndagen om att deras och Biontechs coronavaccin är mer än 90 procent effektivt var rena glädjepillret för världens börser. I Stockholm gick den upp med med 3,5 procent.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, konstaterar att minskad smitta i samhället kan bli en kickstart för ekonomin:

– Börsen är ingen termometer, utan en barometer. Den ger uttryck för vad man tror om framtiden. Dagens uppgång på 3,5 procent handlar inte om att företagen redovisat positiva resultat, utan det handlar om framtidstro, säger han.

”Blir roligare att fira jul”

 Privatekonom Arturo Arques.

Arques menar att framtidstron kommer att sprida sig till hushållen nu:

– Eftersom man förväntar sig att kunna återgå i arbete och slippa gå på a-kassa, då återkommer framtidstron. Då blir hushållen villiga att öppna plånboken.

Samma sak gäller företagen:

– Företagen kommer att återanställa, och se till att gå för full maskin. Eftersom ekonomin dippade så kraftigt under våren har man rätt mycket att ta igen, och det är naturligtvis otroligt positivt inför jul och nyår. Det blir roligare och lättare att fira jul och nyår, säger Arques.

Folk kommer att köpa mer julklappar helt enkelt?

– Ja, man kan ju skratta åt det, men det är huvudet på spiken. Får vi slut på den här coronapandemin är det otroligt många röda lampor som plötsligt blir gröna. Det är jättebra om det kan ske nu, i en period när många normalt sett brukar konsumera.

– Nu kanske det känns så här att ”det här är vi värda, alla de här månaderna med umbäranden, vad skönt”, säger Arturo Arques.

Viktigt med a-kassa och buffert

Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea, säger:

– Om det blir möjligt att öppna upp samhället igen ökar efterfrågan på service och tjänster som restauranger, hotell och resor. För medelsvensson är det väldigt positivt om man vågar se framåt och planera igen, när man litar på att man kommer att ha en inkomst.

Samtidigt varnar hon för att sprätta iväg för mycket pengar:

– Det är fortfarande viktigt att man är med i a-kassan och ser till att spara till en buffert. Om det är så att man har behövt använda bufferten under den här perioden så är det viktigt att man ser till att fylla på den, och balansera sin ekonomi.

Gabrielsson ger ett konkret förslag till hur man ska fylla på sin buffert, nämligen att begära amorteringsfrihet på bolånen.

– Många har fått amorteringsfrihet för sina lån. Det har införts under coronapandemin och gäller för närvarande till augusti 2021. Ansök om amorteringsfrihet om du inte har gjort det, det är ett enkelt sätt att få pengar över till att bygga sin buffert. Det är bara att gå in på din banks hemsida och ansöka om det, säger Gabrielsson.