Inflationen fortsätter att sjunka

Ekonomen: Nu kommer sänkningen

Publicerad 2024-04-12

Inflationen faller mer än väntat.

Riksbankens mål är nu snubblande nära.

”Glad spik i kistan – nu kommer sänkningen”, tjoar ekonomen Robert Bergqvist.

Inflationen fortsätter att sjunka och nedgången är större än väntat. Enligt måttet KPI är siffran nu 4,1, jämfört med 4,5 månaden före.

– Inflationstakten sjönk i mars. Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Samtidigt är Riksbanken nu nära sitt inflationsmål. Den vill ha ner måttet KPIF till 2 procent – och i mars var siffran 2,2 procent.

”Nu kommer sänkningen”

Seniorekonomen Robert Bergqvist på SEB menar att detta var beskedet som Riksbanken behövde för att kunna börja sänka styrräntan.

”Glad spik i kistan – nu kommer sänkningen!” skriver han på X.

Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken, är också positiv till dagens siffra.

– Nu jublar de på Brunkebergs torg, säger han i Aftonbladets sändning, och syftar till adressen som Riksbanken sitter på.

”Vore direkt oansvarigt”

Riksbanken har själva sagt att en första sänkning kan komma i antingen maj eller juni. Enligt Avanzas sparekonom Felicia Schön vore det ”direkt oansvarigt” att inte sänka redan i maj.

– Nu börjar effekterna av räntehöjningarna bli ordentligt påtagliga i alla led. Det vore direkt oansvarigt av Riksbanken att inte lätta på bromsen och sänka räntan i maj för att inte riskera att fälla hela ekonomin, säger hon i en kommentar.

Det som pekas ut som orosmomentet som kan sätta käppar i hjulen för en sänkning, är kronans svaga utveckling mot dollarn den senaste tiden. Det kan få Riksbanken att avvakta, menar vissa bedömare.

Felicia Schön på Avanza.

Men Felicia Schön håller inte med.

– Nu är vi så otroligt nära 2 procent och med tanke på att ekonomin är ordentligt trögrörlig så är det viktigt att lätta på bromsen i god tid för att nivån här ska stabiliseras och inte fortsätta för långt ner, säger hon och fortsätter:

– Om det är något Riksbanken inte borde vilja så är det att återigen hamna i ett läge där räntor nära noll, eller till och med under, återigen krävs för att få fart på en dalande inflation, särskilt inte när vår omvärld inte lyckats se samma inbromsning i inflationen. Att behöva sänka räntan långt under omvärldens ränta hade varit förödande för den svenska kronans värde.

”Glädjebesked”

Vidare kallar hon dagens siffra ”glädjande”.

– Det här är ett glädjebesked för alla låntagare – med våren kommer lättnaderna som vi alla väntat på. Nu är mitt bästa tips för alla med lån att var om sig och kring sig när räntesänkningarna väl börjar för att kräva lägre bolåneräntor och på så sätt öka konkurrensen och pressa priserna.