Avgiften chockhöjs innan Malin ens flyttat in – banken drar tillbaka lånelöfte

Har inte råd att flytta in • ”Man befinner sig i en rävsax”

Publicerad 2023-04-11

Malin Svensson

Malin Svensson skulle flytta in i sin nya lägenhet som hon köpt.

Men banken tvärvände och nekade henne bolån efter att föreningen höjt avgiften rejält.

– Jag har skrivit på ett förhandsavtal som de inte låter mig frånträda, säger Malin.

Malin Svensson från Malmö hade letat efter en ny lägenhet.

När hon såg att det skulle byggas nya bostäder i ett område i Malmö kontaktade hon sin bank och beviljades bolån.

Malin skrev på ett förhandsavtal för ett och ett halvt år sedan och skulle flytta in i veckan tillsammans med sin dotter.

– Det var en drömbostad, säger Malin Svensson.

Men i november förra året hörde byggbolaget Serneke plötsligt av sig med ett besked – avgiften hade höjts med drygt 46 procent. Någonting som SVT Nyheter Skåne också har rapporterat om.

Arkivbild på nybygge.

Sitter fast i en rävsax

När Malin skrev under förhandsavtalet låg avgiften för bostaden på 4 300 kronor, någonting som banken även godkänt.

Med den nya höjningen landade avgiften istället på 6 300 kronor.

– Jag trodde först att det hade blivit fel. Det är ju en rejäl höjning, säger Malin.

När banken gjorde en ny beräkning på boendet skulle Malin inte beviljas något bolån. Hon gick även till andra banker för att se om det fanns någon möjlighet att få lån – det gick inte.

Malin skulle helt enkelt inte ha råd att flytta in.

Nu sitter hon fast i vad hon själv beskriver som en rävsax.

– Jag har inte skrivit på upplåtelseavtalet så jag äger inte bostaden. Jag har skrivit på ett förhandsavtal som de inte låter mig frånträda trots att det står i förhandsavtalet tydligt att om det sker en väsentlig höjning så har man rätt att frånträda, säger Malin Svensson.

I förhandsavtalet som Malin Svensson skrev på står det att köparen har rätt att bryta avtalet om det sker en väsentlig förändring av avgiften. Någonting som hon tolkade att den över 40-procentiga höjningen skulle vara.

Men Serneke anser att det i Malins fall inte är en väsentlig höjning.

Lösningen för Malin, menar Serneke, är att hon själv ska sälja bostaden. De vill att hon ska skriva under upplåtelseavtalet vilket innebär att hon slutför köpet.

– De ville att jag skulle göra det och sedan försöka sälja lägenheten själv. Men då hamnar jag i en sits att om jag inte får sålt lägenheten blir jag tvungen att flytta in själv. Det går inte när jag inte får lån eller har råd att bo där, säger Malin Svensson.

”Jättejobbig situation”

Malin är inte ensam om att befinna sig i den här situationen.

Även Therese, som skulle flytta in i huset befinner sig i samma situation. Hon hade fått lånelöfte och beviljats bolånet.

Så hon skrev under förstahandsavtalet för ungefär två år sedan.

– Det var min drömlägenhet och jag skulle få inreda själv. Den passade mig och mina söner alldeles utmärkt så jag var jätteglad, säger Therese.

När beskedet om den höjda avgiften meddelades fick hon beskedet av banken att de inte kommer bevilja henne bolånet.

Även Therese försöker nu ta sig ur avtalet. Hon har heller inte skrivit upplåtelseavtalet.

– Det är jättejobbigt naturligtvis. Det är ingenting man vill och jag förstår att enligt avtalet att jag skulle köra den. Men jag sitter i en situation där jag inte kan eller får det, säger hon.

Tar hjälp av jurist

Båda Malin och Therese har anlitat en jurist som ska hjälpa dem framöver.

Serneke svarar Aftonbladet i ett mejl efter en fråga om hur personer ska kunna flytta in i bostäderna efter höjningen som gjort att banklånen dragits tillbaka.

”Vi hoppas så klart att det ska gå att lösa med en bank men om det inte är möjligt kan man sälja lägenheten innan tillträdet”.

Det står i avtalet att vid en väsentlig höjning får man bryta förhandsavtalet, men vad är en väsentlig höjning enligt er? Kan du ge en siffra?

”Vad som är en väsentlig höjning kan givetvis finnas olika syn på, men höjningen av avgiften är endast grundad på de höjda räntorna, en stigande inflation och höjda energipriser. Den är anpassad för att bostadsrättsföreningen ska kunna bära sina kostnader och ha en sund ekonomi. Höjningen ligger också inom den känslighetskalkyl i föreningens ekonomiska plan som presenterats för alla köpare inför att avtalet skrevs på”.

Vad är lösningen för de här personerna nu? Kommer de kunna frånträda avtalet eller vad blir konsekvenserna?

”Vi har förståelse för att man kan hamna i en besvärlig situation i rådande läge, men avtalet är bindande. Kan man inte flytta in så finns det en lösning i att sälja lägenheten innan tillträdet”.

Ungefär hur många lägenheter har ni sålt som folk ännu inte har flyttat in i? Med tanke på marknaden, ser ni att det finns en stor risk att fler kommer behöva dra sig ur de här avtalet?

”Vi har sålt samtliga 44 lägenheter i föreningen, inflyttningarna startar i dagarna. Den absoluta majoriteten kommer att flytta in, vi ser ingen stor risk att fler vill bryta sina avtal men det kan i dagsläget givetvis inte uteslutas”.

Malin beskriver situationen som mycket jobbig.

– Det känns helt fruktansvärt, jag visste inte ens att det var möjligt att man kunde hamna i den här situationen. Ovissheten är det som nästan är allra värst nu, att inte veta vad som kommer att hända, säger hon.

Följ ämnen i artikeln