Sparekonomen: Dra inte för stora växlar på börsuppgången

Stockholmsbörsen stiger på tisdagen

Uppdaterad 2022-10-05 | Publicerad 2022-10-04

Stockholmsbörsen stiger runt 2,5 procent i tisdagens handel och visar därmed att gårdagens positiva börshumör från Wall Street smittat av sig.

Trots det anser Nordnets sparekonom Frida Bratt att det är fel att dra allt för stora växlar på utvecklingen och börja prata om en vändning.

– Även i en nedåtgående marknad så kommer sådan korta toppar i bland.

Vid 14.30 tiden på tisdagen noterades uppgången på Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index runt 2,3 procent. För storbolagsindex OMXS30, där börsens 30 största bolag huserar, var uppgången 2,4 procent.

Utvecklingen kommer efter att andra börser under natten visat tydliga uppgångar som nu smittar av sig även i Stockholm. I nattens Asienhandel steg Tokyobörsen 3 procent och även i USA stängde gårdagens handel upp. Dow Jones gick upp runt 2,7 procent och Nasdaq med runt 2,8 procent.

”Ska inte dra för stora växlar”

Trots ett uppenbart positivt börsklimat är Nordnets sparekonom Frida Bratt tydlig med att det är för tidigt för att prata om en större vändning.

– Jag tror inte att vi ska dra allt för stora växlar på den här uppgången. Även i en nedgående marknad så kommer den här typen av korta toppar. Det kan bero på tekniska orsaker som investerare som vill passa på att gå in på de här lägre nivåerna eller behöver agera av placeringstekniska skäl. Det behöver inte bero på att det är en större vändning och det är inte heller det jag tror att vi ser här, säger Frida Bratt.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon pekar dock på att det samtidigt finns besked som kan vara bidragande till utvecklingen.

– En sådan faktor kan vara det besked som kom från brittiska regeringen om att dra tillbaka det skatteförslag som kritiserats hårt kan ha påverkat humöret.

”Kommer från ett antal nedgångsdagar”

Förslaget gällde att sänka marginalskatten för höginkomsttagare, vilket kritiserades, både fick marknaden att reagera, men även Internationella valutafonden, IMF, att markera tydligt.

– Man ska inte glömma att vi kommer från ett antal nedgångsdagar i rad, då kommer den här typen av uppåtrekyler. Jag tror att det kommer att fortsätta vara skakigt på börsen under hela hösten tills vi ser en eventuell ljusning av inflationen och energipriserna. Det är ju inte det vi ser just nu.

Hon anser att småspararna ska se ett längre perspektiv vad gäller sparandet.

– Jag tror att vändningen kommer även om det inte är just nu. I det perspektivet är det inte dumt att ha is i magen vad gäller månadssparandet för när vändningen väl kommer så är det inte dumt att ha köpt på de lägre nivåer vi har sett den senaste tiden.

I år har Stockholmsbörsens breda index fallit med 30 procent.